Hur vädrar man att man är missnöjd med sexlivet i sin relation?
Hur vädrar man att man är missnöjd med sexlivet i sin relation? - Foto: Pressbild/Bazar Förlag/Peter Knutson och Isabell Höjman/TT

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner

Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.


Har du och din partner tappat gnistan, och kanske är du rentav missnöjd med hur ert gemensamma sexliv ser ut? Det är inte ovanligt.

Kalle Norwald: "Skapar i sin tur andra problem"

Tvärtom berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, känd från SVT:s "Gift vid första ögonkastet" och aktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv: Om att leva tillsammans och kanske lyckligt", att det är det vanligaste problemet han stöter på i sitt jobb.

– För individer, par och flersamma är det faktiskt samma frågeställning, och det handlar om lust. Antingen att lusten upplevs som lägre i jämförelse med andras alternativt upplevs som högre än andras, säger Norwald till Nyheter24.

– Detta skapar i sin tur andra problem och utmaningar i vardagen, såsom andra konflikter, distansering och oengagemang i relationen till partner, partners eller sig själv.

Hur berättar man att man är missnöjd med sexlivet?

Men hur vädrar man då missnöjet på ett konstruktivt sätt? 

– Jag tänker att anklagelser sällan funkar. Det kommer inte att skapa mer lust att bli nedtryckt och få det uppradat för sig hur dålig en är, säger han och fortsätter:

– En typiskt bra formulering är att inleda ett svårt samtal med orden: ”Jag vill och behöver prata om något som är svårt att ta upp, men jag vet att det är viktigt för mig och oss”. Då ökar möjligheten för er att skapa en miljö mer präglat av tillåtelse och öppenhet snarare än hets och aggressioner. 

Om man ändå hamnar i osämja med varandra har Norwald en uppmaning:

– Tvivla inte på att pausa konflikten för att varva ned och sen komma tillbaka till varandra. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
sex
/