Julveckan inleds med blixthalka.
Julveckan inleds med blixthalka. - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

SMHI varnar för blixthalka under julveckans början

SMHI har utfärdat en gul varning för risk för plötslig ishalka över Götaland och södra Svealand från lunchtid på måndagen. Och den som undrar över om julen blir vit får fortsätta att sväva i ovisshet.
– Det är ovanligt osäkert. Det är ändå bara sex dagar bort, säger meteorologen Viktor Bergman på SMHI.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Det är ett nederbördsområde från Atlanten som drar in över västkusten med mildare temperaturer och nederbörd antagligen främst i form av regn.

— Men nere vid ytan är det minusgrader på de flesta platserna. Så när regnet faller på de här ytorna kommer det att bildas en hel del ishalka, säger Viktor Bergman, meteorolog.

Allra närmast kusten ser det ut att bli så pass varmt att det inte är någon större risk för ishalka, men i övrigt är varningen utfärdad i stort sett från Skurup i söder till strax norr om Vänern.

— Det är lite osäkert hur pass mycket snöinslag det kommer att vara över inre och norra delen av Götaland, säger Bergman.

Osäkert huruvida det blir snö i jul

Lågtrycket rör sig sedan norrut under tisdagen. Det kan bli ishalka även över övriga delar av Svealand. Över Norrland faller nederbörden främst i form av snö, där Västerbotten kan få relativt rikliga mängder.

I Götaland och stora delar av Svealand kan det bli 1–5 plusgrader under tisdagen och regnskurar.

TT: Det ser inte ut att bli något vit jul där?

— Nja, då får vi nog mer hoppas på att det snöar precis innan jul.

Faktum är att det är ovanligt osäkert hur det blir med färgen på julen i år så pass nära dopparedagen.

— Det är lite kallare luft som ska börja strömma ned från torsdag. Det verkar som att något slags lågtryck med regn och snö kommer att passera i söder, men exakt när och var är betydligt mer osäkert, säger Bergman.

Minusgrader i norra Sverige

Tar lågtrycket en nordlig väg kan det bli snö över Svealand, väljer den en sydligare bana kan det bli Skåne som får en vit jul. Det kan alltså teoretiskt sett bli snö i Skåne, men barmark högre upp i landet.

— Det möjligheten finns, men det är ett av många olika alternativ som jag ser just nu, säger Viktor Bergman.

Snön kan komma på fredag, men också dyka upp först på juldagen.

— Temperaturmässigt verkar det som att det på julafton är minusgrader från norra Svealand och norrut. Så mycket kan jag säga, säger Victor Bergman.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!