Sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) har gjort upp med kommuner och regioner om hur miljarder för att korta vårdköer ska användas. Arkivbild.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) har gjort upp med kommuner och regioner om hur miljarder för att korta vårdköer ska användas. Arkivbild. - Foto: TT

Regeringen och SKR överens om vårdpengar

Kraven på resultat skärps.Regioner som lyckas med att korta vårdköer kan få extra pengar ur en påse med miljarder som regeringen har plockat ihop med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).


Förutom tre miljarder till att korta köer generellt och öka tillgängligheten i vården finns även 1,6 miljarder till att förbättra insatser mot psykisk ohälsa och att förebygga självmord samt en halv miljard för att minska väntetiderna i cancervården.

Av de tre miljarderna för att korta köer kommer 2,5 miljarder att fördelas utifrån hur regionerna lyckas. En halv miljard ska gå till att öka tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Resterande 440 miljoner ska fördelas till regionerna utifrån antal invånare.

Kraven på konkreta resultat för att få pengar skärps och en större andel av pengarna ska ges utifrån prestation, jämfört med tidigare.

Det gäller även, i stort, de 1,6 miljarderna som ska stärka insatserna mot psykisk ohälsa.

De olika överenskommelserna är nya versioner av uppgörelser från tidigare år.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.