Nu ska alla Sveriges katter registreras
Den 2 januari träder den nya kattlagen i kraft. - Foto: Pexels & Pixabay

Nu ska alla Sveriges katter registreras

Nu ska även våra katter in i rullorna. Från och med den 2 januari ska alla katter börja registreras hos Jordbruksverket. Det ska göra det lättare att hitta bortsprungna missar – och möjligen höja statusen för katten som husdjur.


Fakta: Det här gäller för kattägare

Den 1 januari 2023 träder en lagändring i kraft som innebär inrättandet av ett kattregister. Från och med den 2 januari öppnas Jordbruksverkets e-tjänst för att registrera katter.

För att registrera din katt behöver den först vara märkt antingen med chip eller örontatuering av en veterinär. Man kan även gå till en id-märkare med godkänd utbildning.

Den som har katter utanför hushållet eller i kommersiellt syfte ska registrera anläggningen där djuren hålls.

Kattungar ska vara märkta och registrerade innan de är fyra månader gamla.

Ålderstigna katter, som är födda tidigare än den 1 januari 2008, behöver inte märkas.

Källa: Jordbruksverket

Nyheter24 har tidigare rapporterat om den nya kattlag som träder i kraft den 2 januari och besvarat alla frågor gällande den nya lagen. 

Nu ska katterna registeras 

För att registrera katten hos Jordbruksverket behöver den ha en godkänd id-märkning, antingen med chip eller med tatuering. Registreringen kostar 40 kronor om den görs digitalt, 100 kronor om man gör det via blankett.

Anders Elfström, avdelningschef vid Jordbruksverket, säger att det här ska höja katternas status som husdjur och därmed förbättra djurskyddet.

— Det finns också problem med bortsprungna och hemlösa katter. Det här är en åtgärd för att försöka komma tillrätta med det, säger han.

De som redan har registrerat sina katter vid frivilliga register undantas inte de nya reglerna, de måste göra om processen i Jordbruksverkets system.

Inga böter

Anders Elfström är samtidigt tydlig med att det inte är någon stress och räknar med att det kommer ta tid innan majoriteten av katterna i Sverige är registrerade.

— Det är ingen superbrådska. Vi förstår att alla inte kommer gå in direkt, men man ska göra det så fort som möjligt, säger Elfström.

Än så länge finns det inga beslut om sanktioner eller straff för den som inte har sin katt registrerad.

När hundregistret skapades för drygt 20 år sedan var till en början 50 procent av alla hundar registrerade i systemet. Den siffran ligger nu på 90–95 procent, säger Elfström.

— Det tar en visst tid.

Sade nej först

När Jordbruksverket först skulle ta ställning till registrets upprättande, i samband med en utredning, sade man nej med hänvisning till att det finns mer prioriterade åtgärder och att man inte trodde att det skulle efterlevas.

Anders Elfström är av en annan åsikt.

— Många är väldigt nöjda med att det här registret faktiskt kommer. Det ser vi inte minst i kommentarer i sociala medier, säger han.

Det finns uppskattningsvis mellan 1,4 och 1,5 miljoner katter i Sverige.

Avgiften som betalas in till Jordbruksverket är öronmärkt till förvaltning och utveckling av registret.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!