'Krigsfångarna' Stig Nilsson och Eva Petradotter i den nya upplagan av 'Svensk soldat och sjöman'.
'Krigsfångarna' Stig Nilsson och Eva Petradotter i den nya upplagan av 'Svensk soldat och sjöman'. - Foto: TT

Ändrat omvärldsläge speglas i ny soldatbok

Fler kvinnor på bild, tydligare riktlinjer kring trakasserier och mer information om Sveriges beredskapssystem. Ett ändrat omvärldsläge och en organisation i förändring speglas i "Svensk soldat och sjöman".


Fakta: "Svensk soldat och sjöman"

Den första versionen gavs ut 1967. Den nya upplagan är den tionde versionen.

Den senaste versionen beräknas ha en upplaga på 12 000 exemplar som ska delas ut till nyanställda i Försvarsmakten, alla som gör värnplikten samt civilanställda inom försvaret som genomgår så kallad kombattantutbildning.

Det är en bok som delas ut till nyanställda i Försvarsmakten och alla som gör värnplikten eller genomgår så kallad kombattantutbildning. Boken beskriver varför vi har ett försvar i Sverige och former och förutsättningar för utbildningen.

Den nya versionen kommer bara tre år efter den förra.

— Omvärldsläget och nya förutsättningar har lett till att vi såg ett stort behov av att sortera om hela boken, säger Stefan Nilsson som varit huvudhandläggare.

Tydligare uppdelning

Förändringarna rör dels det svenska beredskapssystemet som inte riktigt beskrivits i tidigare upplagor, dels en tydligare uppdelning mellan försvarsgrenar, stridskrafter och hemvärn.

Trakasserier har i tidigare versioner behandlats till viss del, men nu har man gjort ett omtag och skapat ett kapitel som heter "Hur vi förhåller oss till varandra".

Man har även strävat efter att bilderna ska vara mer representativa.

— Vi har försökt skapa ett ett bildunderlag som är både relevant och aktuellt, med målet att ha lika mycket killar och tjejer, säger Stefan Nilsson.

Det senare innebär bland annat att Stig Nilsson, Sveriges mest kända krigsfånge, fått en kvinnlig medfånge, Eva Petradotter, som gör sitt första framträdande i boken. Fiktiva krigsfångar är också ett nytillskott, de har tidigare bara funnits i publikationsserien "Soldaten i fält".

— Men nu, när vi ville sy ihop böckerna med varandra och har ett kapitel som handlar om kriget och krigets lagar, sade vi att vi nog ska ta med krigsfångebiten även i ""Svensk soldat och sjöman".

Stort intresse

Intresset för boken har varit stort sedan Försvarsmakten presenterade den nya versionen. Flera personer har hört av sig och velat köpa den, men det går inte, understryker Stefan Nilsson.

— Den är för internt bruk. Däremot kan allmänheten ta del av den på vår hemsida.

Själv har han redan nästa upplaga i tankarna.

— Jag har redan en lista på saker som vi tror kommer att påverka under 2023. Natomedlemskapet kommer att innebära att vi behöver justera viss text och vi kommer att få nya stridsuniformer under året. Organisationen slutar inte förändras bara för att vi gett ut den här.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

L: Inför maxtak i skolan

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.