Den nya kattlagen trädde i kraft den 1 januari.
Den nya kattlagen trädde i kraft den 1 januari. - Foto: Robin Haldert/Janerik Henriksson/TT

Sajtkrasch när kattlagen trädde i kraft – då kan du registrera din katt igen

I dag öppnar Jordbruksverkets kattregister. Men intresset var oväntat stort och under morgon överbelastades sidan.


— Det är ett väldigt stort intresse. Vid ett tillfälle hade vi över 20 000 personer som var inne och registrerade sig, säger Christoffer Leijonwirth, projektledare för kattregistret på Jordbruksverket. 

Här kan du läsa om Nya kattlagen 2023: Datum, priser och regler 

Enligt verket berodde överbelastningen på att för många personer varit inne på hemsidan samtidigt. Men problemet ska enligt myndigheten snart vara löst.

— Vi har tre servrar men en är överbelastad. Nu startar vi om den servern och hoppas inom kort på att systemet ska belastas lite jämnare. 

Kattägare kraschade sajt

Vid årsskiftet trädde den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter i kraft och under måndagen öppnade Jordbruksverkets nya e-tjänst. Från och med 2023 ska landets katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. 

När alla katter är märkta och registrerade så menar Jordbruksverket att de kommer bli enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Men det är inte bråttom.

— Det är ingen brådska med att registrera sig. Har man problem i dag eller i morgon är det inga problem. Lagen siktar framåt för att lösa ett problem, säger Christoffer Leijonwirth, på Jordbruksverket.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!