Vad kan man göra för att inte bli friendzonad?
Vad kan man göra för att inte bli friendzonad? - Foto: Pressbild/Sören Vilks och Pexels

Så undviker du att bli friendzonad: "Viktigt att få till..."

Att hamna i vad som kommit att kallas "friend zone", alltså att bli betraktad som en vän snarare än en potentiell partner, är vanligt. Men går det att undvika?
– Det handlar om att lära sig att "connecta" på tre olika nivåer, säger psykologen Angela Ahola till Nyheter24.


Är du en av många som gett dig ut i dejtingdjungeln, men som ständigt tycks förpassas till det beryktade området som blivit känt som "the friend zone"? Du är inte ensam.

Enligt Angela Ahola, doktor i psykologi och författaren bakom "100 dejter: Psykologen som kysste 100 grodor för att skapa den perfekta dejting-guiden", kan man dock undvika att bli friendzonad.

– Det handlar om att lära sig att "connecta" på tre olika nivåer, säger hon till Nyheter24.

Angela Ahola: "Lika barn leka bäst"

Men vad är det då för olika nivåer? Angela Ahola förklarar:

– En av de här nivåerna handlar om den intellektuella kontakten och det innebär att man delar värderingar, man ser på världen på liknande sätt och man tänker ganska lika kring saker och ting. Så det handlar om att "lika barn leka bäst", för så tänker vi och då gäller det att fokusera mycket på de gemensamma beröringspunkterna i dejtandet.

– Om man gillar att prata med varandra och tänker ganska lika, då kommer man att ha en relation som är väldigt rolig och som lättare håller i längden. 

Här kan du läsa om 3 saker alla bör ha i sin Tinder-bio.

Viktigt att få in känslor i samtalen

Den andra nivån handlar om emotionell kontakt, snarare än intellektuell. 

– Då handlar det om att vara närvarande, sänka sitt tempo, öka ögonkontakten, vara lyhörd och att dela med sig av sina känslor. Att inte fastna i den här fällan där man pratar jobb och träning, säger Angela Ahola och fortsätter:

– Låt säga att man slinker in på jobbspåret i ett samtal och att någon säger att den har bytt jobb, då kan man försöka fråga "hur kändes det då?". Så att man får in en känsloaspekt i det hela och försöker styra in samtalet på sånt. För vill man få till en andra dejt, då är det viktigt att få till alla de har kontaktnivåerna.

Läs om de tre saker som Angela Ahola, efter att ha dejtat över 100 män, anser att alla singlar bör veta.

Växla till det sensuella och våga vara tyst

Utöver den intellektuella och emotionella kontaktnivån finns det också en tredje nivå som är särskilt viktig för att det man ska betraktas som mer än bara en vän.

– Det är den flörtiga, romantiska eller sexuella nivån. Det handlar om det erotiska och det man beskriver som "gnistan", alltså den fysiska dragningen man ska känna för varandra, konstaterar Angela Ahola.

– De andra typerna av kontakt, den intellektuella och den emotionella, de har vi med vänner. Men den tredje kontaktnivån är helt nödvändig att få till om man inte vill bli friendzonad. Hur får man då till det? Jo, då är det att försöka kommunicera genom blickar, att våga vara tyst och växla från det mer intellektuella till det sensuella. 

Just att inte vara rädd för tystnad är, enligt Ahola, viktigt. 

– Ibland är det flörtigaste vi kan göra absolut ingenting, utan att vara tyst. Det kan skapa enorm laddning. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!