Har du och din partner svårt att synka sexlusten?
Har du och din partner svårt att synka sexlusten? - Foto: Pressbild/Peter Knutson/Bazar Förlag och Pexels

Vill du ha mer sex än din partner? Så här hanterar ni ett osynkat sexliv

Har du och din partner svårt att synka sexlusten, eller tjatar din respektive om sex? Det är inte ovanligt och för Nyheter24 berättar sexologen Kalle Norwald hur ni kan hantera det hela – samt om den viktiga skillnaden mellan husfridssex och gåvosex.


Brukar du närma dig din partner när du är sugen, för att sedan bli avvisad eftersom denne inte har lust? Det är inte ovanligt alls, menar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv".

– En sak som behöver klargöras för hela världens befolkning är att i en parrelation så är det en omöjlighet att ha exakt samma lust till närhet och sex, av den enkla anledningen att ni är olika individer. Så det är självklart att ni kommer att ha olika lustar, säger han till Nyheter24.

Hur synkar man sexlusten med sin partner?

Men hur gör man då för att synka bättre med varandra och hålla gnistan vid liv? 

– Om ni är långt ifrån varandra när det kommer till lust brukar jag tipsa om att öka på intimitetsbeteendena, exempelvis vardagshångla, smeka varandras hud utan sexuella syften, samtala med varandra, kramas, pussas. Börja i det lilla och öka på vanan att vara nära varandra, säger Kalle Norwald.

Här kan du läsa om hur du berättar för din partner att du är missnöjd med sexlivet.

Skillnaden mellan husfridssex och gåvosex

En vanlig fråga är också hur man ska förhålla sig till en partner som föreslår en sexuell aktivitet som man själv inte känner någon lust till. I dessa fall kan man, enligt Norwald, försöka skilja på så kallat husfridssex och gåvosex.

– Husfridssexet är när en ställer upp på sin partners önskemål eller behov för att få tyst på partnerns eventuella tjat eller liknande. Gåvosex är å andra sidan när en ställer upp på sex även om en inte är helt sugen men gör det för att ändå vara nära sin partner. Detta under förutsättning att det ändå känns okej.

– Det gäller att ge samtycke till sig själv ändå, och kanske kommer lusten med det. Men jag poängterar att det handlar om att göra det av mer lustfyllda skäl snarare än att avsluta ett tjat.

Läs om när det är läge att göra slut med din partner här.

/
sex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.