Sömncoachen Hanna Bergenkull ger sina bästa tips för den ultimata rutinen för att få ditt barn att sova om nätterna.
Sömncoachen Hanna Bergenkull ger sina bästa tips för den ultimata rutinen för att få ditt barn att sova om nätterna. - Foto: Sally Patriksson och Pexels

Sömncoachen: 5 enkla tips för att få ditt barn att sova om nätterna

Är du småbarnsförälder, med en liten bebis som inte vill sova eller som vaknar om nätterna? Du är inte ensam. För Nyheter24 berättar sömncoachen Hanna Bergenkull om sina fem bästa tips för att få din lilla att sova gott.


Namn: Hanna Bergenkull 
Yrke: Sömncoach
Familj: Man och tre barn
Aktuell med: Sin Sömnskola online och sin andra bok "Visst kan Sally Säl sova!". Boken består av sagan om Sally Säl samt en faktadel för föräldrar med barn i förskoleåldern:
Här hittar du Hanna Bergenkull: 
somncoachen.com 
Instagram: @hannabergenkull

De allra flesta småbarnsföräldrar genomgår några tuffa år med utdragna läggningar och vakna nätter, men i vissa fall blir tillvaron nästintill outhärdlig.

Sömncoachens tips för att få din bebis att sova

Flera av de föräldrar som kämpar med att få sin bebis att somna vänder sig till Hanna Bergenkull som arbetar som sömncoach och driver Somncoachen.com

I en intervju med Nyheter24 berättar hon om sina fem bästa tips för att få till en rutin som gör att bebis somnar lättare och sover gott:

1. Hög mättnadskänsla en god förutsättning

Att bebisen har en hög mättnadskänsla efter varje enskild måltid under dagen bidrar, enligt Hanna Bergenkull, till en längre sammanhängande sömn under natten.

– Låt varje måltid ta tid. Barn som äter fast mat behöver 30-60 minuter till varje måltid. Om ditt barn äter upp en portion gör du i ordning mer mat. Vanligtvis behöver "klämmisar" kompletteras med mer mat.

– Huvudmåltiderna är: frukost, lunch, mellanmål, middag och ett mindre mål mat på kvällen. 

Samtidigt betonar Bergenkull att allt för mycket mat precis innan läggning kan påverka sömnen negativt. 

2. Utveckla en självständig insomning

Ett annat tips är att försöka utveckla en självständig insomning för din bebis, berättar Hanna Bergenkull.

– Det innebär att du strävar mot att lämna ditt barn innan hon eller han somnat. På så vis ger du barnet kontroll på att du går. Påminn gärna ditt barn att du finns kvar utanför sovrummet, det ger barnet kontroll på var du befinner dig och ur den kontrollen växer tryggheten sig ännu starkare. 

– Till en början, när rutinen när ny, kan du behöva vara generös med att gå tillbaka till ditt barn och hjälpa det närma sig sömnen. 

3. Skapa en kvällsrutin innan läggning

Precis som för vuxna är regelbundenhet och rutin viktigt för en bebis sömn.

– Kvällsrutiner som barnet känner igen så som tvätta sig och ta på pyjamas, läsa en bok och sjunga. Äta välling, amma eller en smörgås för att sedan borsta tänderna. Sträva efter nedvarvning och mys, säger Hanna Bergenkull, men betonar:

– Om ditt barn inte vill är det okej att busa en stund. Glad känsla är viktigare än påtvingade rutiner i stillhet. 

4. Ha en tydlig läggningsrutin 

Även när det kommer till läggningen gäller det att ha rutiner.

– Det kan innebära att du bär ditt barn till sovrummet, vinkar godnatt till övriga familjemedlemmar, drar ner rullgardinen, säger godnatt till lampan och släcker den. 

– När barnet ligger i sängen erbjuder du klappar – gör det som funkar bäst för ditt barn. En del barn uppskattar klappar över rygg och huvud mest och andra barn behöver att du hindrar henne eller honom för att kunna varva ner. Testa dig fram! 

5. Se till att rummet är mörkt och svalt

För att barnet ska få en god natts sömn gäller det också att skapa rätt förutsättningar i rummet som hen sover i.

– Kolsvart rum fram till cirka två års ålder. Från ungefär två års ålder behöver många barn en nattlampa eller dörren lite på glänt, säger Hanna Bergenkull.

– Barn från cirka tre månader fram till cirka två års ålder sover bäst i sval pyjamas och svalt rum. Ämnesomsättningen är vanligtvis mycket hög och hjälper ditt barn hålla värmen så det räcker med bomullspyjamas och tunn bomullsfilt. Inför vanligt täcke, gärna ett tunt, från ungefär två års ålder. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.