Söndag 16 Maj
Stockholm

"Goda möjligheter för piratpartiet"

Statsvetaren Arne Modig tror att partiet har goda chanser att få in en kandidat i EU-valet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt en väljarundersökning som presenterats av Novus Opinion har piratpartiet goda chanser att ta sig in i Europaparlamentet i juni. Partiet får stöd av hela 5,6 procent av rösterna.

Också statsvetaren Arne Modig tror på partiet. Men mycket kan förändras tills dess.

"Samtidigt måste man komma ihåg att många väljare fortfarande är osäkra i sina ställningstaganden. Erfarenheterna från tidigare Europaparlamentsval visar att det emellanåt kommer oväntade och dramatiska förändringar sent i valrörelserna. Mycket kan därför komma att förändras fram till valdagen. Det gäller både nykomlingar och mer etablerade partier", skriver Modig i en artikel på Politikerbloggen.

Partiet har väljare i både storstadsområden och i övriga Sverige. De flesta av dem är män mellan 18-29 år. Därför tror Modig att valdeltagandet bland de unga kommer att ha stor betydelse för Piratpartiets utfall.

"Och även om det finns väljare inom i stort sett alla grupper är partiets väljare i mycket hög grad koncentrerade till åldersgruppen 18 till 29 år. Bland dessa är Piratpartiet näst största parti. I tidigare val till Europaparlamentet har valdeltagandet varit lågt bland de unga. Valdeltagande bland de unga kommer därför att ha särskilt stor betydelse för utfallet för piratpartiet", skriver han på Politikerbloggen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela