Lördag 15 Maj
Stockholm

Piratpartiet portade från SVT:s EU-debatt

Piratpartiet fick inte vara med när Agenda bjöd på debatt inför Europaparlamentsvalet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att piratpartiet balanserar kring fem procent i opinionsmätningarna - och därmed har god chans att komma in i Europaparlamentet utestängs partiet från SVT:s partiledardebatt inför Europaparlamentsvalet.

Piratpartiets toppnamn Christian Engström tycker det är ovärdigt och ifrågasätter SVT:s opartiskhet.

Inte ens junilistan, som har mandat i parlamentet, är välkomna till debatten.

På sin blogg frågar Engström om det är en slump att SVT gett riksdagspartierna förtur när det är partierna som "kontrollerar SVT genom avtalet med staten":

"Det är ovärdigt av SVT att på det här sättet avsiktligt utestänga piratpartiet. Vi har bättre opinionssiffror än kristdemokraterna inför EU-valet.

Om SVT av någon anledning har bestämt sig för att det bara får plats sju partier i studion, då borde de platserna gå till de sju partier som har störst chans att ta mandat enligt opinionsundersökningarna. I så fall borde piratpartiet få ta över kristdemokraternas plats. Men det rimliga är förstås att Agenda bestämmer sig för att utöka till åtta partier i debatten."

Det är den andra tevedebatten inför valet som piratpartiet utestängs. I den andra, som arrangeras den 4 juni, kommer riksdagspartierna och junilistan drabba samman.

Christian Engström fortsätter:

"SVT har ett uppdrag att förmedla nyheter och politisk debatt på ett neutralt sätt. Det uppdraget är förstås extra viktigt i valtider. Ska vi ha kvar en statsfinansierad television får den inte förvandlas till att bara vara en lydig megafon för makten."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela