Piratpartiet portade från SVT:s EU-debatt

Piratpartiet fick inte vara med när Agenda bjöd på debatt inför Europaparlamentsvalet.


Trots att piratpartiet balanserar kring fem procent i opinionsmätningarna - och därmed har god chans att komma in i Europaparlamentet utestängs partiet från SVT:s partiledardebatt inför Europaparlamentsvalet.

Piratpartiets toppnamn Christian Engström tycker det är ovärdigt och ifrågasätter SVT:s opartiskhet.

Inte ens junilistan, som har mandat i parlamentet, är välkomna till debatten.

På sin blogg frågar Engström om det är en slump att SVT gett riksdagspartierna förtur när det är partierna som "kontrollerar SVT genom avtalet med staten":

"Det är ovärdigt av SVT att på det här sättet avsiktligt utestänga piratpartiet. Vi har bättre opinionssiffror än kristdemokraterna inför EU-valet.

Om SVT av någon anledning har bestämt sig för att det bara får plats sju partier i studion, då borde de platserna gå till de sju partier som har störst chans att ta mandat enligt opinionsundersökningarna. I så fall borde piratpartiet få ta över kristdemokraternas plats. Men det rimliga är förstås att Agenda bestämmer sig för att utöka till åtta partier i debatten."

Det är den andra tevedebatten inför valet som piratpartiet utestängs. I den andra, som arrangeras den 4 juni, kommer riksdagspartierna och junilistan drabba samman.

Christian Engström fortsätter:

"SVT har ett uppdrag att förmedla nyheter och politisk debatt på ett neutralt sätt. Det uppdraget är förstås extra viktigt i valtider. Ska vi ha kvar en statsfinansierad television får den inte förvandlas till att bara vara en lydig megafon för makten."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.