Fler restanmälda läkemedel under fjolåret, och risk för att bristen håller sig på samma nivå i år, enligt Läkemedelsverket. Arkivbild.
Fler restanmälda läkemedel under fjolåret, och risk för att bristen håller sig på samma nivå i år, enligt Läkemedelsverket. Arkivbild. - Foto: TT

Kraftig ökning av läkemedelsbrist under 2022

Antalet läkemedel som tog slut, och därför blev restanmälda, ökade påtagligt under fjolåret. Enligt Läkemedelsverket var ökningen 54 procent jämfört med 2021.


Att vissa läkemedel tar slut beror vanligen på hög efterfrågan och problem i tillverkningen, så att producenten inte kan leverera de volymer som behövs.

"Med tanke på den fortsatta oron i omvärlden tror vi tyvärr inte att antalet restanmälningar kommer att minska under 2023", kommenterar enhetschef Johan Andersson vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Under 2022 restanmäldes 1 615 medicinförpackningar, vilket alltså var 54 procent fler än under 2021 och något fler än under 2020.

Andelen restanmälda läkemedelsförpackningar är liten i förhållande till det totala utbudet (3,8 procent). Restanmälningarna kan också i de flesta fall lösas med att patienter och apotekskunder får utbytbara alternativ. Men bristen på vissa läkemedel skapar oro hos patienter och extra arbete för apoteks- och vårdpersonal.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!