Chera Khader, 25, är sjuk i en aggressiv blodcancer.
Chera Khader, 25, är sjuk i en aggressiv blodcancer. - Foto: Privat

Chera, 25, planerar sin sista födelsedag – är svårt sjuk i cancer: "Fira livet"

Chera Khader, 25, från Göteborg är svårt sjuk i aggressiv blodcancer. För Nyheter24 berättar hon om chocken efter beskedet, stödet i sociala medier och planeringen inför vad som kan bli hennes sista födelsedag.


Det var i slutet av 2021 som Chera Khader, 25, som vid tiden både pluggade och jobbade deltid, märkte att någonting inte stod rätt till, vilket SVT Väst var först att rapportera om. 

– Jag hade huvudvärk, blåmärken, feber och frossa. Det var en konstig kombination av allt möjligt. Jag hade svårt att koncentrera mig i skolan och jag hade svårt att tänka klart, så många gånger var jag bara hemma för att jag var så trött, berättar hon för Nyheter24.

Efter nyår blev det ännu värre. Chera började spy, fick kramper och kunde inte få i sig mat.

– Till slut ringde jag Kry och de sa att ”det kan vara magkatarr”, men jag visste att någonting var fel, så jag bokade en tid på vårdcentralen. 

– Där blev dem chockade över mina provsvar. Jag uppmanades att åka akut till Sahlgrenska för att få transfusioner, eftersom det visade sig att jag hade väldigt låga blodvärden och infektionsvärdena var skyhöga.

Foto: Privat

Chera Khader: "Mitt hjärta brast"

Väl på Sahlgrenska fick Chera Khader till slut beskedet att hon drabbats av en aggressiv blodcancer: Akut myeloisk leukemi (AML). 

– Det var väldigt omtumlande, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag kan inte förklara riktigt hur det kändes, men mitt hjärta bara brast och allt gick sönder inom mig. Jag blev så ledsen och så arg, samtidigt som jag inte riktigt förstod vad jag hade hamnat i. Det tog ett tag innan jag fattade. Det var väldigt jobbigt i början, så jag försöker att inte tänka på det.

"Jag kan vara deras röst"

När Chera Khader blev inlagd på sjukhus och ville få mer information om sjukdomen hon nu blivit diagnostiserad med fick hon tydliga direktiv av läkarna.

– De sa ”googla inte på din sjukdom, för det kommer att stå konstiga grejer” och då visste jag inte vad jag skulle göra, så jag försökte söka upp profiler på sociala medier som haft en liknande sjukdom. 

Men att hitta personer i samma ålder som drabbats av just AML visade sig vara svårt. Samtidigt fick Chera otaliga frågor från nära och kära om vad det var som hade hänt och som ville ha uppdateringar kring det som skedde. 

– Då tänkte jag att om jag lägger upp några inlägg, så kan ju mina närmaste se vad som händer, så slipper jag svara alla, säger hon.

Chera Khader. Foto: Privat

Men det dröjde inte länge innan det var betydligt fler än bara Cheras anhöriga som följde hennes resa i sociala medier. Hon blev kontaktad av Ung Cancer och fick, i två inlägg på organisationens Instagram, dela med sig av sin berättelse. 

– Det var väldigt många som var i min situation och som hörde av sig, men som inte ville "outas" för allmänheten. Då kände jag att jag kan vara deras röst och prata om de här jobbiga grejerna, som att till exempel förlora håret eller att få cellgifter.

Chera Khader gifte sig i december

Bara tre veckor innan Chera Khader fick sin diagnos träffade hon Albin via Tinder. 

– Han har tagit hand om mig sedan dagen då jag fick min diagnos. Han har varit där för mig och stöttat mig genom allt. Utan honom vet jag inte hur mitt liv hade sett ut i dag.

I december gifte sig paret.

– Det blev ju lite påskyndat eftersom jag inte vet hur lång tid jag har kvar, och den tiden jag har kvar vill jag inte bara älta och vela "ska vi göra det eller inte?". Vi kände att vi gör det och jag är jättelycklig med honom, samtidigt som det såklart är tufft att tänka på varför det blev som det blev.

Planerar sin 26-årsdag

Just nu genomgår Chera Khader en stark cellgiftsbehandling som hon får genom en kur med sprutor.

– Min cancer har ökat i benmärgen, så vi har lite slut på idéer och är ute på öppet hav. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, mer än att försöka bromsa det så mycket som möjligt. Så jag mår inte så bra psykiskt, men jag får väldigt mycket stöd av folk runtomkring mig, vilket väger upp det hela en del.

Den 26 januari fyller Chera 26 år och i helgen planerar hon vad som kan komma att bli hennes sista födelsedagsfest.

– Först tänkte jag att jag bara skulle vara med familjen, men det är så många runtomkring mig som vill vara där för mig, och det minsta jag kan göra då är att bjuda in de som vill för att fira att jag klarat mig till min 26-årsdag. För det var det som var mitt kortsiktiga mål, att jag skulle få vara med om den dagen, säger hon till Nyheter24 och avslutar:

– Det ska bli en kväll där vi alla mår bra och där vi firar livet. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.