Lavinfara och hård vind väntas i Lapplandsfjällen. Arkivbild.
Lavinfara och hård vind väntas i Lapplandsfjällen. Arkivbild. - Foto: TT

SMHI varnar för hård vind och lavinfara – avråder ovana besökare att ge sig ut

Fortsatt höga vattennivåer, hård vind i fjällen – och betydande lavinfara på sina håll. Så ser varningsläget ut för vädret i Sverige på torsdagen och framåt.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

SMHI varnar för hård vind och lavinfara – ovana besökare avråds från att ge sig ut

SMHI:s varningar för översvämningar och höga vattenflöden runt om i landet har blivit allt färre sedan toppen i mitten av januari, men flera av dem finns alltjämt kvar.

På torsdagen låg SMHI ute med totalt en orange varning, som gäller översvämning i Arbogaån. Varningen, tillsammans med ett antal gula varningar, har legat ute sedan knappt två veckor.

— Vattnet fortsätter att sjunka undan, och mycket är på nedgång i framför allt Götaland. Men i Arbogaån är det fortfarande översvämning, säger Benjamin Selling, vakthavande hydrolog vid SMHI.

— Det har att göra med att den översvämningen kom lite senare än de andra och att det finns många sjöar i området. Vi har därför en fördröjning där.

Varnar för "betydande" lavinfara

I Lapplandsfjällen varnar SMHI för hård vind i kombination med snöfall under kommande dygn – och ovana besökare avråds från att ge sig ut på kalfjället.

Naturvårdsverket har därtill publicerat sex lavinprognoser för fjälltrakterna. En av dem – den för Abisko/Riksgränsfjällen – varnar för "betydande" lavinfara. Det motsvarar nivå tre på en femgradig skala.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!