Stockholm

Hackspett stoppar lägenhetsbygge

Större och mindre hackspett och gröngölingar är bland de fåglar som gjort att Mark- och miljööverdomstolen stoppar ett planerat bostadsbygge i Stockholm. Arkivbild.
Större och mindre hackspett och gröngölingar är bland de fåglar som gjort att Mark- och miljööverdomstolen stoppar ett planerat bostadsbygge i Stockholm. Arkivbild. Foto: TT

Hackspettar och andra fåglar sätter stopp för Stockholms stads planer på fyra flerbostadshus när Mark- och miljööverdomstolen upphäver detaljplanen.


Det är ett bygge i området Solberga i södra Stockholm som stoppas, rapporterar Dagens Nyheter. Anledningen är att bygget skulle störa vilda fåglar, bland annat den rödlistade mindre hackspetten.

I området där 130 nya lägenheter planeras, finns många stora och äldre träd samt ett flertal arter som skyddas av EU:s art- och habitatdirektiv. Det gäller främst häckningsmiljöer för mindre hackspett, gröngöling, större hackspett, svartmes och trädkrypare samt födobiotoper för spillkråka.

Domen från Mark- och miljööverdomstolen kan inte överklagas.

— Det här blev väldigt konstigt och får stora effekter. Nu ska staden utreda förekomsten av hackspett i området och sedan får vi ta det därifrån, vi kan göra ett omtag av planerna, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S), till tidningen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.