Anders Eklund ville få sitt straff tidsbestämt.
Anders Eklund ville få sitt straff tidsbestämt. - Foto: Polisen/TT

Anders Eklund ville få sitt straff tidsbestämt – Englas mamma: "Bedrövligt"

Den livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund vill få sitt straff tidsbestämt. Men nu har tingsrätten nekat hans ansökan.
– Det var väntat. Jag var inte orolig, säger Englas mamma Carina Höglund.


Det var i april 2008 som tioårig Engla Höglund plötsligt försvann efter att ha varit på en cykeltur i närheten av hennes hem i Stjärnsund i Dalarna.

Anders Eklund, 57, greps bara två dagar senare efter att hans bil kunnat kopplas till området genom ett fotografi taget av en förbipasserande. 

Eklund erkände mordet på både Engla och mordet på Pernilla Hellgren, som ägt rum åtta år tidigare i Falun. Under hösten 2008 dömdes han till livstids fängelse.

Läs om Anders Eklund tid i fängelset här.

Carina Höglund: "Det är bedrövligt"

Nu har Anders Eklund, för andra gången, ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Men efter förhandlingar på tisdagen gav tingsrätten avslag med hänvisning till att Eklund riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet.

– Det var väntat. Jag var inte orolig, säger Englas mamma Carina Höglund, som var på plats i rätten, till SVT.

Höglund fortsätter vidare:

– Men jag tycker det är bedrövligt att man får hålla på och ansöka gång på gång. Först så tidigt som efter tio år, sedan varje år till man får det tidsbestämt. Det är onödiga pengar som slängs bort som skulle kunna gå till viktigare saker.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!