Netflix-serien 'Clark' bidrog till att bankrånaren Clark Olofsson blev flitigt eftersökt på svenskspråkiga Wikipedia 2022. Pressbild.
Netflix-serien 'Clark' bidrog till att bankrånaren Clark Olofsson blev flitigt eftersökt på svenskspråkiga Wikipedia 2022. Pressbild. - Foto: TT

Det här var mest sökt på Wikipedia i fjol

Inrikespolitik och säkerhetsläget i världen har stått i fokus när Wikimedia Sverige har sammanställt de mest lästa artiklarna på Wikipedia 2022.


Tio mest besökta sidorna på Wikipedia 2022

1. Nato, 1 521 140 visningar

2. Opinionsundersökningar inför riksdagsvalet, 1 364 700 visningar

3. Clark Olofsson, 1 180 470 visningar

4. Sverige, 900 171 visningar

5. Ukraina, 761 553 visningar

6. Vladimir Putin, 683 802 visningar

7. Jeffrey Dahmer, 676 436 visningar

8. Elizabeth II, 557 030 visningar

9. Börje Salming, 471 612 visningar

10. Lista över namnsdagar i Sverige, 435 357 visningar

Källa: Wikimedia Sverige

Dessutom återfinns en seriemördare, en tv-aktuell yrkeskriminell samt två avlidna ikoner på listan över de mest besökta sidorna, skriver Wikimedia Sverige i ett pressmeddelande.

Sveriges helomvändning i Nato-frågan gör att Nato hamnar i topp med över 1,5 miljoner visningar. Även opinionsundersökningar inför riksdagsvalet når över miljonstrecket liksom Norrmalmstorgsrånaren Clark Olofsson, vars liv skildrades i en Netflix-serie.

Ukraina och Vladimir Putin parkerar i mitten av topp tio-listan tätt följda av seriemördaren Jeffrey Dahmer, som även han porträtterats i en Netflix-serie, och de två avlidna ikonerna drottning Elizabeth II och Börje Salming.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.