Studien leds av Angelica Lindén Hirschberg.
Studien leds av Angelica Lindén Hirschberg. - Foto: TT

Målet: Bästa behandlingen mot klimakteriebesvär

Besvär under klimakteriet påverkar majoriteten av alla kvinnor i åldern 45-60 år. Trots att många får så svåra problem att det påverkar vardagen negativt saknas studier som visar vilka behandlingar som är bättre än andra.Men det vill forskare vid Karolinska universitetssjukhuset ändra på.


Fakta: Hormonbehandlingar vid besvär i klimakteriet

Östrogen: Det kvinnliga könshormonet som ges vid klimakteriebesvär.

Gestagen: Ett syntetiskt gulkroppshormon som ofta ges i kombination med östrogen vid svåra besvär i klimakteriet. Gestagen skiljer sig något från kroppens egna gulkroppshormon.

Bioidentiskt progesteron: Ett gulkroppshormon, som till skillnad från gestagen, ser likadant ut som kroppens egna. Har blivit ett populärt alternativ som en del av behandlingen mot klimakteriebesvär. Bioidentiskt progesteron har både en lugnande effekt och kan ge bättre sömn om man tar tabletten på kvällen.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

Klimakteriebesvär drabbar 75 procent av alla kvinnor i åldrarna 45 till 60 år. 30 procent drabbas av så pass allvarliga besvär att de önskar behandling. I dagsläget består standardbehandlingen mot klimakteriebesvär av en kombination av östrogen och gestagen. På senare år har det blivit vanligare att få behandling med östrogen i kombination med bioidentiskt progesteron, vilket är en typ av gulkroppshormon som liknar kroppens eget hormon.

En stor studie som nu genomförs vid Karolinska universitetssjukhuset ska undersöka skillnaden mellan behandlingarna, både vad gäller mående och cancerrisk.

— Det är jättespännande att jag får vara med om det här. Studien är även internationellt efterfrågad, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi på Karolinska institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Det är hon som leder studien och ett av syftena är att ta reda på om det finns behandlingar som är bättre än andra.

— Vi vill ta reda på hur stor skillnad det är mellan olika behandlingar för när vi får svar på de frågorna kan vi också skräddarsy behandlingar och hitta olika alternativ för olika kvinnor. För det behöver ju inte vara så att en behandling är den bästa för alla.

30 procent av alla kvinnor i åldern 45-60 år har så pass svåra besvär under klimakteriet att de önskar behandling. Arkivbild.

Kontroversiellt med behandling

Under större delen av 2000-talet har det varit kontroversiellt att gå på hormonbehandling för att lindra besvär i klimakteriet, främst på grund av cancerrisken.

Det man vet sedan tidigare är att när östrogen gavs ensamt ökade risken för livmodercancer och när östrogen gavs i kombination med gestagen, vilket är dagens standardbehandling, ökade i stället risken för bröstcancer.

— Vi vet att hormonbehandling är effektivt mot besvär i klimakteriet men det är just säkerheten som vi behöver tillförlitliga data på. Det hoppas vi kunna få kunskap om nu.

Angelica Lindén Hirschberg säger att hon ser en trend kring att fler börjar prata om problemen som kan uppstå i klimakteriet och att det finns en ökad diskussion.

— Det är jättepositivt. Jag brukar säga att vi har haft en förlorad generation där många har skämts över sina symtom.

"Viktigt att söka hjälp"

De vanligaste besvären som kvinnor upplever i klimakteriet är vallningar, svettningar och sömnproblem. När besvären påverkar livskvalitén negativt är det viktigt att söka hjälp, säger Angelica Lindén Hirschberg.

— Fördelarna med behandling överväger nackdelarna om man påbörjar den i nära anslutning till sista mensen. Vi rekommenderar ju inte att man ska gå på behandling livet ut. För de flesta brukar symptomen försvinna inom fem år.

— Det är jätteviktigt att man söker hjälp och att vi pratar om det för det är en tuff period i livet. När jag föreläser om klimakteriet brukar jag säga att det bästa är att det går över, men det är kämpigt när man är mitt uppe i det, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Studien är en så kallad dubbelblind studie vilket innebär att patienterna lottas till en behandling med antingen östrogen och gestagen eller östrogen och bioidentiskt progesteron. Varken läkare eller patienter vet vilken behandling som ges.

Studien kommer kräva data från 400 kvinnor i åldern 45 till 60 år med tydliga klimakteriebesvär och resultaten förväntas presenteras om fem år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!