Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild.
Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild. - Foto: TT

Totalt 90 bisamråttor fällda i jaktinsats

Sammanlagt fälldes 90 bisam i en insats av Svenska jägareförbundet under maj och juni förra året, meddelar länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande. Syftet var att minska populationen i de nedre delarna av Umeälven.


Bisamråttan är listad i EU som en invasiv art som kan orsaka stora problem i naturen, exempelvis ras och erosioner.

"Det här är vår andra insats för att hålla bisampopulationen på en rimlig nivå. Jägareförbundet jagade bisam i Umeälvens nedre delar för första gången 2020 och regelbundna insatser verkar ge önskad effekt. Redan nu hör vi från boende i området att både observationer och skador har minskat", säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva arter vid länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

I insatsen 2020 fälldes 114 bisam.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Washington tog sista slutspelsplatsen

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.

Milei slutar resa med reguljärflyg

1 timme sedan
Argentinas president Javier Milei kommer inte längre att resa med reguljärflyg, meddelar regeringen på tisdagen.

10 000 liter mjölk läckte vid E6

1 timme sedan
Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

2 timmar sedan
Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

2 timmar sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.