Stockholm

Totalt 90 bisamråttor fällda i jaktinsats

Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild.
Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild. Foto: TT

Sammanlagt fälldes 90 bisam i en insats av Svenska jägareförbundet under maj och juni förra året, meddelar länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande. Syftet var att minska populationen i de nedre delarna av Umeälven.


Bisamråttan är listad i EU som en invasiv art som kan orsaka stora problem i naturen, exempelvis ras och erosioner.

"Det här är vår andra insats för att hålla bisampopulationen på en rimlig nivå. Jägareförbundet jagade bisam i Umeälvens nedre delar för första gången 2020 och regelbundna insatser verkar ge önskad effekt. Redan nu hör vi från boende i området att både observationer och skador har minskat", säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva arter vid länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

I insatsen 2020 fälldes 114 bisam.

TT
/
EU

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.