Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild.
Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild. - Foto: TT

Totalt 90 bisamråttor fällda i jaktinsats

Sammanlagt fälldes 90 bisam i en insats av Svenska jägareförbundet under maj och juni förra året, meddelar länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande. Syftet var att minska populationen i de nedre delarna av Umeälven.


Bisamråttan är listad i EU som en invasiv art som kan orsaka stora problem i naturen, exempelvis ras och erosioner.

"Det här är vår andra insats för att hålla bisampopulationen på en rimlig nivå. Jägareförbundet jagade bisam i Umeälvens nedre delar för första gången 2020 och regelbundna insatser verkar ge önskad effekt. Redan nu hör vi från boende i området att både observationer och skador har minskat", säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva arter vid länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

I insatsen 2020 fälldes 114 bisam.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.