Hur lägger man namn på minnet? Nyheter24 frågade minnesmästaren Jonas von Essen.
Hur lägger man namn på minnet? Nyheter24 frågade minnesmästaren Jonas von Essen. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Pexels

Jonas von Essens superknep – så glömmer du aldrig någons namn: "Automatiskt"

Är du en av de som kan hälsa på någon, för att bara minuten senare glömma vad personen ifråga faktiskt hette? Då har du kommit rätt. Minnesmästaren Jonas von Essen, som nyligen vann en miljon kronor i TV4:s "Postkodmiljonären", delar med sig av sina bästa knep för att undvika de pinsamma sociala situationerna.


Alla har vi varit där någon gång. Man hälsar på någon och presenterar sig vid namn, men bara sekunder senare har man glömt vad personen ifråga heter. Inte sällan leder det till pinsamma sociala situationer där man, med svansen mellan benen, får krypa till korset och be personen upprepa sitt namn. 

I andra fall stöter man ihop med ett välbekant ansikte på stan, och ska presentera denne för en tredje part, men minnet sviker och man lyckas inte värka fram namnet. Pinsamt, eller hur?

Men faktum är att du kan öva upp din förmåga att minnas namn.

Varför är namn så svåra att komma ihåg?

Jonas von Essen, som är tvåfaldig världsmästare i minne och som nyligen kammade hem en miljon kronor i TV4:s långkörare "Postkodmiljonären", förklarar varför just namn är så svåra att komma ihåg.

– Anledningen till att det är så svårt att komma ihåg namn är för att de är ganska meningslösa. Det finns ju egentligen ingenting som kopplar ihop en person med ett namn, utan den personen hade kunnat heta vad som helst, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Så därför måste man, för att minnas namnet, skapa en sådan koppling själv. 

Här kan du läsa om Jonas von Essens miljonvinst i "Postkodmiljonären".

Jonas von Essen: Så lär du dig minnas namn

Själva grunden för alla minnestekniker är, enligt von Essen, att hänga upp det man vill minnas på någonting annat  – samma sak gäller namn och ansikten.

– Man tar då någonting, som namnet påminner om, låter som eller som skulle kunna representera namnet ifråga, och sedan kopplar man ihop det med personen, säger han och exemplifierar vidare:

– Så om du och jag skulle träffas och du presenterar dig som Julia, då skulle jag kanske tänka på jul och jultomten. Då kan jag föreställa mig dig utklädd som en jultomte. Nästa gång vi träffas kommer jag att komma ihåg "just det, det var hon jag tänkte mig utklädd till en jultomte, hon heter Julia". 

Till en början kan minnestekniken vara utmanande.

– Det kan vara svårt i början att komma på de här kopplingarna, men om man väl börjar och övar, då kommer de här kopplingarna till olika namn att komma upp i huvudet helt automatiskt, konstaterar von Essen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

2 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.