Rekordmånga läkare fick förra året prövotid efter beslut från HSAN. Arkivbild.
Rekordmånga läkare fick förra året prövotid efter beslut från HSAN. Arkivbild. - Foto: TT

Rekordmånga läkare får prövotid

I fjol fick 38 läkare prövotid efter beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd – den högsta siffran sedan den nya patientlagen rädde i kraft 2011, skriver Läkartidningen.


År 2021 beslutades om prövotid för 28 läkare och året dessförinnan var det 22.

Det framgår inte vad ökningen beror på. Prövotid kan bli aktuellt om en läkare exempelvis agerat oskickligt, gjort sig skyldig till brott i samband med arbetet eller drabbats av sjukdom som påverkar jobbet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".