Juristen har uteslutits ur Advokatsamfundet, men får fortsätta som försvarare i en stor amfetaminrättegång i Skåne. Arkivbild.
Juristen har uteslutits ur Advokatsamfundet, men får fortsätta som försvarare i en stor amfetaminrättegång i Skåne. Arkivbild. - Foto: TT

Utesluten advokat får fortsätta försvara

En advokat som uteslutits ur Advokatsamfundet får fortsätta som försvarare i en stor amfetaminrättegång som pågår i Skåne.


Rättegången hade redan hunnit pågå i 16 av totalt 58 dagar, när den tvärt fick pausas efter uteslutningen. I sitt beslut framhåller Kristianstads tingsrätt nu att mannen självmant borde ha avvägt att avträda från uppdraget som försvarare, redan innan åtalet väcktes, rapporterar Kristianstadsbladet.

Men samtidigt hade det kunna strida mot lagstiftningen att inte låta honom vara kvar som försvarare, eftersom det i så fall hade krävts en mycket lång paus för att en eller två nya advokater skulle hinna läsa in sig, enligt domstolen. Förundersökningen omfattar 17 000 sidor.

Detta hade kunnat leda till att hela rättegången mot 15 åtalade skulle behövas tas om, vilket skulle leda till ännu mycket längre tid i häkte för de misstänkta.

Uteslutningen från Advokatsamfundet gjordes sedan en granskning i Aftonbladet visat att han lämnat in oriktiga uppgifter till domstolar och därmed fått för mycket betalt och att han brustit mot god advokatsed.

Totalt handlar åtalet om hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Enligt åklagaren är gatuvärdet på narkotikan, som bedöms ha varit avsedd för den svenska marknaden, 82 miljoner kronor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!