Förra året var det många kommuner i landet där barnafödandet blev det lägsta under hela 2000-talet.
Förra året var det många kommuner i landet där barnafödandet blev det lägsta under hela 2000-talet. - Foto: Sandra Qvist/TT/Isabell Höjman/TT

Här är kommunen som uppmuntrar invånarna att få fart på sexlivet

Sollefteå är en av kommunerna där barnafödande minskade rejält förra året. Nästa vecka satsar därför kommunen på en kärleksvecka för att uppmuntra fler att vilja skaffa barn, skriver SVT Västernorrland.


Initiativet går under namnet "Älska mer – vi behöver bli fler" och målet är helt enkelt att trenden med lågt barnfödande ska vända.

— Ska vi klara av välfärden framöver så behöver vi helt enkelt bli fler. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig kommer det att få långtgående konsekvenser, säger Majed Safaee, kommunstrateg på Sollefteå kommun, till SVT.

Barnafödandet minskade drastiskt 2022

Förra året minskade barnafödandet i de flesta kommuner i Sverige. I 30 kommuner blev födelseantalet till och med det lägsta under hela 2000-talet.

— Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, säger Vitor Miranda, demograf på SCB, till SVT.

TT
/
SVT
/
/
sex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!