Nu varnar Läkemedelsverket
Nu varnar Läkemedelsverket - Foto: Jessica Gow/TT

Läkemedelsverket varnar för populära tandblekningen "Kan ge skador"

Över 80 procent av tandblekningsprodukterna som Läkemedelsverket granskat hade en eller flera brister. En produkt hade 70 gånger för hög nivå av blekmedlet väteperoxid.


Fakta: En riskprodukt

Tandblekningsmedel är en riskprodukt som används av många människor. För att de ska vara säkra att använda krävs inte bara att konsumenten själv följer instruktionerna på produkten noga. Företagen måste också ta ansvar för att produktens innehåll och märkning följer regelverken.

Rekommendationer till dig som vill bleka tänderna:

Överväg att vända dig till tandläkare om du vill bleka dina tänder. En tandläkare kan avgöra om behandlingen är lämplig för dig.

Använd alltid tandblekningsprodukter enligt instruktionerna och var särskilt noga med att ta hänsyn till eventuella varningstexter.

Använd inte produkter som saknar korrekt märkning. Kontrollera att produkten har innehållsförteckning, tydliga instruktioner och kontaktuppgifter till en ansvarig person inom EU/EES.

Om du handlar via internet, kontrollera att företaget du köper från har svensk postadress, organisationsnummer och telefonnummer.

Källa: Läkemedelsverket

Det finns gott om olika produkter som bleker tänderna att köpa, inte minst på nätet. Nu avslöjar Läkemedelsverket att 19 av 23 granskade produkter endera brister i märkningen eller har innehåll som kan vara skadligt.

— Tre produkter har slutat att säljas efter vår granskning, säger Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket och en av dem som utfört granskningen.

Tandblekningsprodukterna innehåller väteperoxid eller karbamidperoxid som tränger in i tänderna och bryter ner ämnen som gör dem missfärgade. Om innehållet är för högt kan det ge frätskador på tänderna och skada tandköttet. Även ett för högt eller lågt pH-värde kan skada tändernas emalj.

Långt över gränsvärdet

Två av produkterna hade en väteperoxidhalt som låg över gränsvärdet 0,1 procent. Den ena innehöll så mycket som 7,5 procent väteperoxid.

— Det kan leda till ilningar och smärta, säger Charlotte Björkbäck.

Produkterna som kontrollerats är både sådana som säljs direkt till konsumenter och de som säljs till tandläkare. De som används av tandläkare får ha en högre halt av väteperoxid eftersom de används under kontrollerade former av utbildad personal. Men även produkter som säljs till tandläkare hade brister i form av felaktig märkning.

Detta var också en vanlig brist bland produkterna som kan köpas på till exempel apotek eller nätbutiker. Vissa saknade uppgift om ansvarigt företag eller varningstext på svenska.

— Andra saknar bruksanvisning på svenska, vilket de måste ha enligt regelverket. Risken annars är att de används fel, vilket kan ge skador, säger Charlotte Björkbäck.

Företagen skyldiga

Till skillnad från till exempel läkemedel behöver inte tandblekningsprodukter godkännas innan de säljs. Men företagen som säljer är ändå skyldiga att följa de regler som finns, till exempel att kontrollera innehållet.

De företag som ansvarar för de bristfälliga produkterna har kontaktats av Läkemedelsverket. De flesta har varit tillmötesgående och gjort de förändringar som krävts. Men enligt Charlotte Björkbäck kommer det hela tiden nya aktörer.

Till den som vill bleka tänderna har hon några tips:

— Gå först till en tandläkare och få en bedömning om det är lämpligt att du bleker tänderna och med vilken metod.

Den som köper medel för att göra blekning hemma ska kolla att det finns ett företag inom EU bakom och kontaktuppgifter till företaget. Dessa ska, om de sköter sig, följa reglerna som finns och ha produkter som är säkra att använda.

— Kontrollera också att det finns instruktioner, varningstexter och innehållsförteckning, säger hon.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.