Boende i de så kallade Bellahøjhusene i Köpenhamn har evakuerats på grund av stormen.
Boende i de så kallade Bellahøjhusene i Köpenhamn har evakuerats på grund av stormen. - Foto: TT

Danska höghus evakuerade

Tre höghus i Köpenhamn har fått evakueras på grund av stormen Ottos förväntade framfart.Husen, med omkring 280 boende, riskerar enligt en tidigare studie att rasa i för hård vind.


Stormen Otto, som drog in över södra Skandinavien på fredagen, har bland annat lett till en lång rad inställda tåg och färjor.

I Köpenhamnsstadsdelen Brønshøj-Husum tvingades dessutom de boende i tre höghus evakuera på grund av de kraftiga vindarna, rapporterar Sjællandske Nyheder.

De tre husen, 11 respektive 13 våningar höga, har tidigare konstaterats vara känsliga för stark vind på grund av ett konstruktionsfel.

En förstudie som gjordes inför en planerad renovering konstaterade att byggnaderna är stabila när det blåser upp till 13 meter per sekund. Vid hårdare vindar än så finns det risk att byggnaderna rasar.

Enligt bostadsbolaget KAB fick de boende på fredagsmorgonen besked om att de evakueras till ett hotell i närheten i väntan på att stormen avtagit. Troligen till lördag förmiddag.

"De boendes säkerhet är det avgörande för oss. Vi har fått besked om att kvällens storm kan nå kritiska vindhastigheter för byggnadens stabilitet och därför måste de boende självklart ut", säger Sanne Kjær, kundchef på KAB, i ett pressmeddelande.

Det har tidigare beslutats att husen permanent ska tömmas senast 2024 på grund av felet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.