Arbetsförmedlingen redovisar ett saftigt överskott för förra året. Hit går pengarna
Arbetsförmedlingen redovisar ett saftigt överskott för förra året. Hit går pengarna - Foto: Johan Nilsson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingens saftiga överskott på 14,5 miljarder – hit går pengarna

Den statliga myndigheten Arbetsförmedlingen får varje år höga anslag från regeringen. För kalenderåret 2022 redovisas nu ett saftigt överskott. Nyheter24 har tagit reda på var pengarna hamnar.


Det är i Arbetsförmedlingens årsredovisning för 2022 som det framgår att beloppet som blev över från budgeten når nya nivåer. Nyheter24 har tagit reda på vad pengarna ska användas till. 

Så mycket blir över

Förra året anslog den svenska regeringen 81 miljarder kronor som skulle brukas inom arbetsmarknadspolitiken. 

I årsredovisningen framgår det dock hur mycket som blev outnyttjat och i vilka fickor pengarna istället hamnar. 

Av alla miljarder som budgeterats har 8,5 miljarder av dem blivit outnyttjade pengar för a-kassa och aktivitetsersättning. Utöver det så har myndigheten också 6 miljarder i överskott från sin egna verksamhet.

Det ger alltså ett totalt överskott på cirka 14,5 miljarder kronor för kalenderåret 2022. Vilket är en rejäl ökning jämfört med exempelvis pandemiåret 2020 då man redovisade ett överskott på ungefär 2,5 miljarder. 

I rapporten skriver man bland annat att långtidsarbetslösheten minskat, vilket man hade satt upp som mål.  

Hit går pengarna

Pengarna som nu överblivit från budgeten ska skickas tillbaka till regeringen och den svenska staten. Sedan får vi se hur stort anslaget blir för 2023.     

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!