Putin-docka nedbränd utanför ryska ambassaden i Stockholm.
Putin-docka nedbränd utanför ryska ambassaden i Stockholm. - Foto: Tim Aro/TT, Fredrik Sandberg/TT

Docka som föreställde Putin nedbränd utanför ryska ambassaden i Stockholm: "Protest"

Ett år och en dag efter ryska invasionen av Ukraina eldades en docka föreställande Vladimir Putin utanför den ryska ambassaden i Stockholm.


Traditionen kallas i fredstider för Maslenitsa. Då bränner ryssarna ut vintern och firar att värmen är påväg genom att äta fet mat.

Brände Putin-docka utanför ryska ambassaden i Stockholm

Högtiden, även kallad pannkaksveckan, har i dag en ny innerbörd. Åtminstone om man frågar Aleksej Karich, som varit med och planerat demonstrationen utanför ryska ambassaden i Stockholm.

Karich har bott i Sverige i två år, och till Dagens Nyheter berättar han om dockan, föreställande Rysslands president Vladimir Putin, som de hängt upp utanför ambassaden och sedan tänt eld på.

– Nu tog vi den här högtiden, som fortfarande firas i Ryssland, och vände den till en protest mot kriget. Vi tände eld på Putin och resultatet kan ni se, säger han medan han pekar på resterna av Putin-dockan.

"Vill visa vårt motstånd mot kriget"

På en skylt har de skrivit "War criminal", alltså krigsförbrytare, och demonstrationen är en av flera som väntar runt om i Europa.

– Jag tror inte att vi är ensamma om idén att bränna en docka av Putin. Vi är många ryssar som vill visa vårt motstånd mot kriget, säger han till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!