Efter en 15-årig flickas död har hennes familjehemsföräldrar i ett enskilt åtal stämts för dråp alternativt grovt vållande till annans död. Arkivbild.
Efter en 15-årig flickas död har hennes familjehemsföräldrar i ett enskilt åtal stämts för dråp alternativt grovt vållande till annans död. Arkivbild. - Foto: TT

Tonårsflicka hittades död i sin säng – nu frias familjehemsföräldrarna

Familjehemsföräldrarna som i ett enskilt åtal stämts för dråp efter en 15-årig flickas död frias av Lunds tingsrätt. Även åtalet om grovt vållande till annans död ogillas på grund av preskription, skriver rätten i ett pressmeddelande.


Fallet är ovanligt, eftersom det är tonårsflickans biologiska mamma, inte en åklagare, som stämt familjehemsföräldrarna. Via sin advokat Monica Crusner har hon hävdat att de gjorde sig skyldiga till dråp, alternativt grovt vållande till annans död, eftersom flickan inte fick rätt vård när hon blev sjuk.

I april för elva år sedan hittades hon död i sin säng i familjehemmet efter en kortare tids sjukdom. Först verkade hon ha drabbats av en vanlig förkylning, men vid ett läkarbesök ställdes diagnosen körtelfeber och hon uppmanades att vila.

Fler läkarbesök blev det sedan inte innan hon 18 dagar senare hittades livlös. Den rättsmedicinska undersökningen visade att akut lunginflammation var den troliga dödsorsaken och att denna i sin tur var en följd av en ovanlig sjukdom, Lemierres syndrom.

Åklagare har efter dödsfallet i flera omgångar bedömt att inget brott som faller under allmänt åtal hade begåtts och därför inleddes aldrig någon förundersökning.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.