En ny studie visar att elbehandling, ECT, kan minska risken för självmord. Arkivbild.
En ny studie visar att elbehandling, ECT, kan minska risken för självmord. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Elbehandling minskar självmordsrisk hos pojkar

Självmordsrisken hos unga män med psykisk sjukdom kan minska om de får elbehandling samt medicinerna litium och klozapin. Det visar ny en studie vid Karolinska institutet.


Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst är öppen på natten. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Äldrelinjen, öppet vardagar 8-19 och helger 10-16 på 020-22 22 33.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

Självmord är den främsta dödsorsaken bland tonåringar och unga vuxna. Upp till 90 procent av ungdomarna som tar sina liv lider av svår psykisk sjukdom, inklusive svåra depressionstillstånd, bipolära sjukdomar och schizofreni.

Den färska studien från Karolinska institutet talar nu för att elbehandling samt läkemedlen litium och klozapin kan minska risken för självmord hos unga män med psykisk sjukdom.

Mätte överdödlighet

I undersökningen användes registerdata från de 21 svenska regionerna mellan 2016 och 2020. Under perioden tog 632 personer mellan 15 och 24 år sina liv.

Forskarna mätte överdödligheten genom att jämföra antalet självmord bland 15-19-åringar och 20-24-åringar inom samma region.

Resultaten visade att de regioner som relativt sett hade lägre självmordstal bland 15-19-åringar jämfört med 20-24-åringar, också gav mer behandling med ECT, litium och klozapin till de yngre patienterna. Studien pekar också på att det finns stora skillnader i psykiatrivården för unga mellan olika regioner.

"Tydlig signal"

Eftersom studien är en observationsstudie kan ett orsakssamband inte fastställas. Men enligt forskarna går resultaten i linje med tidigare studier som visat att elbehandling i kombination med litium och klozapin kan minska risken för självmord hos vuxna.

"Resultaten ger en tydlig signal om att tidigt insatt medicinsk-psykiatrisk behandling mot svår psykisk sjukdom kan bidra till att minska överdödligheten i självmord hos pojkar i sena tonår", säger Adrian E Desai Boström, postdoktor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.