Stockholm

Par hyrde ut bostad utan tillstånd – får nota på 1,4 miljoner kronor

Bostadsrättsägare tvingas betala miljonbelopp efter att de hyrt ut bostäder utan tillstånd
Bostadsrättsägare tvingas betala miljonbelopp efter att de hyrt ut bostäder utan tillstånd. Foto: Robin Bäckman/TT & Johan Nilsson/TT

Ett par på Östermalm hyrde olovligen ut sin lägenhet i andra hand, trots att föreningen sagt nej. Nu slår hovrätten fast domen som tvingar paret att betala en nota på omkring 1,4 miljoner kronor.


Läs mer

Bostadsrättsägare på Östermalm i Stockholm hyrde ut sin bostad i andra hand utan tillåtelse från bostadsrättsföreningen. Nu tvingas paret sälja lägenheten och betala en enorm nota, rapporterar Hem & Hyra. 

Händelsen ägde rum då en bostadsrättsförening hävdat att ett par hyrt ut i andra hand, trots att de inte fick det för föreningen. Därför ska kontraktet ha sagts upp men paret hävdade å sin sida att ett gammalt upplåtelseavtal ska ge dem rätt att hyra ut lägenheten i andra hand. 

Paret får nota på 1,4 miljoner kronor

Nu har hovrätten dock slagit fast att paret har förverkat nyttjanderätten till lägenheten och de tvingas därför sälja bostaden. De ska också ersätta bostadsrättsföreningen med 894 087 kronor, som föreningen ska ha tvingats lägga ut på att åtgärda en vattenskada som uppdagats. Därutöver tillkommer också en saftig nota på 563 313 kronor, som avser föreningens rättegångskostnader. 

Det innebär att notan slutar på 1,4 miljoner kronor för paret. 

Till Hem & Hyra har en av bostadsrättsägarna berättat att domen slagit hårt mot parets ekonomi.

– Det här är en hemsk situation på alla vis som har pågått i flera år. Vi kommer att försöka sälja lägenheten eftersom vi varken får eller vill bo kvar. Förhoppningsvis har den gått upp lite så vi går plus minus noll när alla kostnader är betalade. Vi har också betalat dubbla boendekostnader i perioder, säger personen till tidningen. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.