Medellivslängden i Stockholms län är för närvarande 85 år för kvinnor och 81 år för män. Arkivbild.
Medellivslängden i Stockholms län är för närvarande 85 år för kvinnor och 81 år för män. Arkivbild. - Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Stockholmarna friskare – men skillnaderna stora

Stockholmarna lever längre, andelen rökare minskar och allt färre dör av hjärtinfarkt, stroke och cancer. Skillnaderna mellan olika grupper i samhället är dock stora, visar Region Stockholms Folkhälsorapport 2023.


I rapporten, som ges ut var fjärde år av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, beskriver allt fler sin egen hälsa som "god eller mycket god". Den stadigt ökande medellivslängden är i Stockholms län för närvarande 85 år för kvinnor och 81 år för män.

För bara tjugo år sedan dog fem gånger så många stockholmare i hjärtinfarkt och tre gånger fler dog av stroke. Även cancervården har utvecklas så att sju av tio patienter som drabbas av cancer i dag kan botas.

Rapporten konstaterar dock att allt fler snusar och och att fetman ökar. Dessutom är skillnaderna i livslängd och förekomst av sjukdomar är stora i länet. Personer som studerat vidare efter gymnasiet kan förväntas leva fem och ett halvt år längre än personer som inte har gått ut gymnasiet. Skillnaden syns i de stora folksjukdomarna, både i andel och i vilken ålder olika grupper insjuknar.

Enligt rapporten är ojämlikheten en av de största utmaningarna. För att förebygga sjukdom behöver individer med riskfaktorer bättre fångas upp genom att högt blodtryck, högt blodsocker, högt kolesterol och övervikt upptäcks och diagnostiseras.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.