Justitieombudsmannen kritiserar polisen. Arkivbild.
Justitieombudsmannen kritiserar polisen. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow

Svidande JO-kritik mot polisen: "Allvarligt"

Publicerades: 22 Mar, 21:52

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar polismyndigheten för att ha ingripit mot två journalister som filmade vid ett polishus i nordvästra Stockholm."Jag ser allvarligt på det inträffade", skriver JO i ett beslut


Våren 2022 var två av SVT Nyheters journalister utsända för att filma ett inslag utanför polishuset i Rinkeby. Den ena stod utomhus och filmade, medan den andra satt i en SVT-märkt bil och väntade.

Sju poliser ingrep, förde undan den filmande journalisten och beslagtog kameran.

JO har undersökt övervakningsfilmer från platsen och konstaterar att poliserna, trots att journalisten visade upp en presslegitimation och pekade ut kollegan i företagsbilen, höll kvar journalisterna i ungefär tio minuter.

Svidande kritik

"Jag kan av filmerna och det som i övrigt kommit fram i ärendet inte dra någon annan slutsats än att det redan efter en kort stund måste ha stått klart att AA och BB var journalister från SVT samt att de filmade för ett SVT-inslag. Ingripandet skulle då omedelbart ha avbrutits och kameran återlämnats till BB. Detta skedde dock inte."

Poliser måste alltid veta vilka rättsliga förutsättningar som finns för ett ingripande. Om poliserna trodde sig ha stöd i lagen går dock inte att säkerställa, då ingen dokumentation finns från ingripandet, något som också får svidande kritik.

"Självfallet helt oacceptabelt"

"Avsaknaden av dokumentation kan vidare uppfattas som att de inblandade befattningshavarna ville dölja det felaktiga ingripandet. Om det var på det sättet är det självfallet helt oacceptabelt."

JO skriver att journalisterna hindrades i sitt arbete och att anskaffningsfriheten, som skyddas i tryckfrihetsförordningen och yttrandefriheten, kränktes.

"Polismyndigheten kritiseras för ingripandet mot journalisterna och för att åtgärderna inte dokumenterades. Ingripandet medförde att den grundlagsfästa anskaffarfriheten kränktes. Jag ser allvarligt på det inträffade."

TT
/
SVT
/
Senaste nytt

Barnens öde lyfter hela landet

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Totalt fyra personer skottskadade i södra Stockholm – tunnelbanan stoppas

"Polisen får flera samtal om att det har skett en skottlossning utomhus i närheten av Farsta centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Enköping

1 timme sedan
"Brand i buskage i Enköping", skriver polisen på sin hemsida.

6 superknep när du bränt dig på brännässlor – lindrar smärtan och minskar klådan

1 timme sedan
Har du bränt dig på brännässlor? Prova superknepet – använd en tomat! Detta, tillsammans med fem andra beprövade husmorsknep, kan snabbt lindra obehaget och påskynda din huds återhämtning när du bränt dig på en nässla.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.