Regn i söder, klart väder i norr och däremellan snö är prognosen för helgen. Arkivbild.
Regn i söder, klart väder i norr och däremellan snö är prognosen för helgen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Bakslag för våren – här blir det snö och minusgrader

Kall luft pressas ner från norr och förvandlar regn till snö i södra halvan av Sverige. Låga temperaturer ger oss vinterkänslan åter.


Det kalla vädret har lagt sig över Sveriges norra delar och ger klara och kalla dagar från mellersta Norrland och norrut, berättar Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

— Där handlar det om mellan fem och tio minusgrader och övervägande soligt väder.

När det kalla luften från norr letar sig nedåt landet blir det snöfall över den södra halvan av landet.

— Snöandet har redan börjat och lokalt i Värmland, södra Dalarna och lite in över Västmanland kan mängden ligga på mellan fem och tio centimeter. Det är där de största mängderna väntas.

Inga varningar

Eftersom den mesta snön väntas så lokalt i området har SMHI inte heller gått ut med någon varning.

— Vi pratade med länsstyrelserna där i går och de upplevde att de kunde hantera det.

Kommande dagar kommer temperaturerna att ligga runt nollgrader i Svealand vilket gör att snön inte smälter bort.

Mulet och regn i söder

I södra Svealand och norra Götaland ligger nederbördsfronten mot mildare luft och det ger regn under helgen, men även där väntas snö när den kalla luften pressas ner ytterligare under lördagsnatten, då vi också går över till sommartid.

— Det är mulet och ostadigt med regn på flera håll och temperaturerna ligger på runt sju, uppåt nio grader. Så småningom kommer norra Götaland få snö men där handlar det bara om några centimeter.

Förhållandevis kallt

Mellan norra och södra Sverige är det stora temperaturskillnader, sett över helgen skiljer det bortåt 40 grader på vissa håll.

— Vissa platser i norr har över minus 20 grader och den preliminärt lägsta temperaturen som uppmättes i natt var i Geilas i södra Lappalandsfjällen med minus drygt 33 grader.

Enligt prognosen inleds den kommande veckan med för årstiden förhållandevis kallt väder över hela landet. Ett lågtryck som rör sig upp över Finland för med sig snöfall till först östra Svealand och sedan, från mitten av veckan, även till norra Sverige.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!