När är det sommartid?
När är det sommartid? - Foto: Janerik Henriksson/TT och Marcus Ericsson/TT

Sommartid 2024: Då ställer vi om klockan

När börjar sommartid 2024 och åt vilket håll är det egentligen man vrider klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta när vi går mot ljusare tider.


Har du tröttnat på kyla och mörka eftermiddagar? Ljusare tider närmar sig och med det följer också att vi ställer om från normaltid, även kallat vintertid, till sommartid. 

Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta om sommartid.

Vad innebär sommartid?

Sommartid som koncept infördes permanent i Sverige 1980, men man gjorde även ett misslyckat försök till att få igenom sommartid 1916, enligt en motion i riksdagen

Enligt Institutet för språk och folkminnen är tanken med sommartid att man ska kunna utnyttja dagsljuset i större utsträckning under sommarhalvåret eftersom solen då går ner senare.

När börjar sommartid 2024?

När är det sommartid 2024 då? Jo, under 2024 börjar sommartiden under natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars, klockan 02.00.

Sommartiden pågår sedan fram till slutet av oktober. 

Kristi himmelsfärd: Är det en röd dag? Datum och vecka

Sommartid 2024: Vrider man klockan framåt eller bakåt?

Har du svårt att komma ihåg huruvida man, när man ställer om till sommartid, vrider klockan fram eller tillbaka? Då finns det en enkel minnesregel som kan vara behjälplig.

I likhet med hur du, när våren och sommaren närmar sig, ställer fram utemöblerna, så ställer du också fram klockan när sommartiden börjar. Du vrider med andra ord fram klockan till 03.00. 

Digitala klockor, till exempel i mobilen eller på datorn, ställer i regel om automatiskt.

Hur ställer man om till sommartid?

Hur förbereder man sig då på att ställa om till sommartid? Jo, här är en strategi:

– Gå upp lite tidigare ett par dygn före – ta en morgonpromenad i ljuset till exempel – och lägg dig tidigare på kvällen, då pressar vi tillbaka vår sömnklocka och kompenserar för timmen som försvinner, har Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, tidigare sagt till SVT.

/
Tid
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.