I maj 2020 öppnade skolorna igen i Finland. Arkivbild.
I maj 2020 öppnade skolorna igen i Finland. Arkivbild. - Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Studie: Corona inte trolig orsak till diabetes

Den ökning av diabetes typ 1 bland barn och unga som noterades under pandemin beror troligen inte på coronaviruset. Det menar finska forskare, som misstänker andra förklaringar.


Fakta: Så gjordes studien

I studien jämförde forskarna förekomsten av typ 1-diabetes hos barn under 15 år i Finland under coronapandemins första 18 månader med tre föregående perioder av motsvarande längd.

Även förekomsten av antikroppar mot coronaviruset analyserades hos de barn som insjuknat i typ 1-diabetes.

Resultatet var att endast fem av de barn som insjuknade i diabetes typ 1 under pandemiperioden, det vill säga mindre än en procent av 785 barn, hade antikroppar mot coronaviruset till följd av en infektion.

Under pandemins första 18 månader ökade antalet barn och unga som drabbades av diabetes typ 1 i Finland med 16 procent. Tidigare studier med vuxna deltagare har pekat mot att själva infektionen med coronavirus skulle kunna öka risken för vuxna att utveckla diabetes typ 2.

Nu har finska forskare försökt bena i om ökningen bland barn och unga under 15 år skulle kunna ha samma eventuella orsak. Men så verkar det inte vara.

Isolering förklaringen

Det var nämligen bara under 1 procent av de finländska barnen som insjuknade i typ 1-diabetes som hade antikroppar mot coronaviruset. Det antyder att de inte haft infektionen och att det är andra faktorer som ligger bakom ökningen.

Forskarna, som publicerat sina resultat i tidskriften Lancet Diabetes & Endocrinology, tror att det kan vara isoleringen som är en del av orsaken. I Finland stängdes skolor i några månader under våren 2020.

Exponerades inte för virus

Enligt den så kallade biodiversitetshypotesen kan autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1 förebyggas genom att man utsätts för bakterier och virus tidigt i barndomen. Nedstängningen av samhället gjorde att barn och unga inte utsattes för dessa.

”De minskade kontakterna när samhället stängdes ned minskade drastiskt de akuta infektionerna hos barn, vilket eventuellt ökade risken för att insjukna i diabetes”, säger professor Mikael Knip vid Helsingfors universitet som lett studien i ett pressmeddelande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.