Politiker och opinionsbildare över hela det politiska spektrumet har på senare tid allt oftare gett uttryck för att demokrati inte ska ses som en överideologi, skriver forskare på DN Debatt. Arkivbild.
Politiker och opinionsbildare över hela det politiska spektrumet har på senare tid allt oftare gett uttryck för att demokrati inte ska ses som en överideologi, skriver forskare på DN Debatt. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Forskning: Demokratins ställning ifrågasatt

Publicerades: 28 Mar, 04:36

Majoriteten av svenskarna anser att demokratin tillfälligt kan begränsas för att hantera samhällsproblem och kriser, visar en undersökning som presenteras på tisdagen.


Till exempel anser över 60 procent att demokratin tillfälligt ska kunna sättas åt sidan för att hantera klimatkriser. En lika stor andel anser att grov brottslighet ger anledning till att inskränka demokratin för att komma till rätta med problemet. Motsvarande siffra för pandemi är drygt 70 procent.

Undersökningens författare, professor Sten Widmalm och docent Thomas Persson vid Uppsala universitet, skriver på DN Debatt att resultaten är oroväckande:

"Om våra politiker, opinionsbildare och de institutioner i samhället som ska upprätthålla den demokratiska ordningen, blir alltmer benägna att förhandla bort rättigheter och tumma på grundläggande principer för yttrandefriheten, demonstrationsfriheten och tryckfriheten, så kan det – visar våra resultat – få ett oväntat starkt gehör bland medborgarna."

Det här kan leda till en nedåtgående spiral för demokratin – vilket man sett i många länder, menar forskarna.

Undersökningen bygger på ett slumpmässigt urval om 3 750 personer. Svarsfrekvensen var 48 procent, vilket gör att slutsatserna ska dras med försiktighet.

TT
/
/
Senaste nytt

Barnens öde lyfter hela landet

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Totalt fyra personer skottskadade i södra Stockholm – tunnelbanan stoppas

"Polisen får flera samtal om att det har skett en skottlossning utomhus i närheten av Farsta centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Enköping

1 timme sedan
"Brand i buskage i Enköping", skriver polisen på sin hemsida.

6 superknep när du bränt dig på brännässlor – lindrar smärtan och minskar klådan

1 timme sedan
Har du bränt dig på brännässlor? Prova superknepet – använd en tomat! Detta, tillsammans med fem andra beprövade husmorsknep, kan snabbt lindra obehaget och påskynda din huds återhämtning när du bränt dig på en nässla.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.