Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på valvakan 2022. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på valvakan 2022. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaternas valhälsning ska granskas

Inför valet 2022 skickade Moderaterna ut personliga videohälsningar via sms. Efter att ha fått in ett större antal klagomål väljer nu Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) att inleda en granskning av partiet.


Myndigheten ska bland annat utreda om det funnits laglig grund för att samla in personuppgifterna och om partiet vidtagit åtgärder för att kunna garantera säkerheten kring dessa uppgifter.

"Spridning av ett politiskt budskap som innehåller personuppgifter kan omfattas av undantaget för journalistiska ändamål. Ett centralt syfte med vår granskning är att utreda om Moderaterna har haft ett journalistiskt ändamål med hela eller delar av sin personuppgiftsbehandling för att tillhandahålla videohälsningarna", säger Martin Wetzler, jurist på IMY, i ett pressmeddelande.

Moderaterna välkomnar granskningen:

"Vi välkomnar att IMY tar initiativ till att titta närmare på personuppgiftsbehandlingen i förhållande till personliga videohälsningar. Moderaterna tar den personliga integriteten på stort allvar. Vi kommer självklart att bistå IMY i deras tillsynsarbete och besvara deras olika frågor om vår personuppgiftsbehandling", skriver skriver Martin Borgs, biträdande partisekreterare, i en kommentar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!