Rävens dvärgbandmask har hittats i Borlänge. Arkivbild.
Rävens dvärgbandmask har hittats i Borlänge. Arkivbild. - Foto: Attila Kovacs/MTI/AP/TT

Farlig djurparasit hittad i Borlänge

Publicerades: 1 Apr, 20:10

Ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor, men risken att drabbas är "minimal" enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.


Fakta: Rävens dvärgbandmask

Rävens dvärgbandmask sprids i naturen genom att mikroskopiskt små ägg kommer ut med avföringen från smittade rävar. Mellanvärden, oftast en sork, får sedan i sig äggen genom munnen. Därefter utvecklas parasitblåsor i gnagarens inre organ. Om sorken äts upp av en räv, kan nya vuxna bandmaskar utvecklas i rävens tarm.

Hund, katt eller räv får inga sjukdomssymtom.

Hos människa utvecklas parasiten som en svulst i levern och kan också sprida sig i kroppen till andra organ. Sjukdomen är mycket allvarlig, även om inte många människor drabbas. Smittade människor som insjuknar måste ofta genomgå levertransplantation och livslång behandling för att inte avlida av parasitinfektionen.

Infektionen upptäcks vanligen först många år efter smittotillfället. Infektionen kan då oftast påvisas genom förekomst av antikroppar mot masken i blodet och genom ultraljud och/eller röntgen av organ.

Det är en mycket ovanlig sjukdom. I Europa rapporteras årligen 100–150 nya fall.

Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten

Sedan 2021 har endast två fynd av parasiten gjorts i Sverige. Det aktuella fallet var en räv som sköts i fjol på Kalkberget, strax söder om Borlänge.

"Det är inte förvånande att stöta på enstaka fall när man börjar leta. Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011–2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka kommun", säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.

Men boende i Borlänge behöver inte vidta några åtgärder då risken att bli sjuk enligt SVA bedöms vara så liten. Jakthundar kan behöva avmaskas oftare eftersom de också kan smittas, dock utan att få några symptom.

SVA välkomnar fler prover från bland annat rävspillning och döda rävar för att kunna undersöka utbredningen av parasiten.

Övervakningen av rävens dvärgbandmask görs i samarbete med Jägareförbundet och finansieras av Jordbruksverket. Målet är att få in 3 000 prover under de tre år som övervakningen pågår.

TT
/
/
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

1 timme sedan

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

1 timme sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

2 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

2 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

3 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.