Påsken är runt hörnet men vissa matvaror har stigit kraftigt
Påsken är runt hörnet men vissa matvaror har stigit kraftigt - Foto: Janerik Henriksson/TT / & Fredrik Sandberg / TT

Här är påskmaten som ökat mest i pris – storfavoriten har blivit 30 procent dyrare

Påsken väntar runt hörnet och då brukar maten vara ett viktigt inslag. Men i takt med stigande matpriser har även priset på klassiska påskvaror ökat. Nyheter24 har tagit reda på vilka varor som ökat mest i pris och som du bör överväga för plånbokens skull.


Den rådande inflationen har tagit ett hårt grepp om livsmedelspriserna och vi har sett kraftiga prisökningar den senaste tiden.

Den traditionella påskmaten brukar ju som bekant innefatta allt från ägg och sill till potatis och lax. Men i en ny rapport som Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerat framgår det vilka livsmedel som brukar höra hemma på påskbordet som också ökat mest i pris. 

Tipspromenad till påsk: 25 roliga frågor – med färdiga svar

Klassiska påskmaten toppar listan

Prisutvecklingen under de senaste tolv månaderna visar att ägg toppar listan. Med på listan över störst prisutveckling finns även kyckling, godis, sill, kaviar och potatis - som alla hör hemma på påskbordet.

– Äggpriset sticker ut, det har ökat med 30,9 procent senaste 12 månaderna. Priset på ägg brukar oftast sänkas runt jul och påsk. Men i fjol förändrades det, i april 2022 ökade priset på ägg med 3,4 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i rapporten.

7 färdiga snapsvisor till påsk – både roliga och grova

Flera klassiska påskmat-ingredienser är med på listan. Foto: Skärmavbild SCB.se

Kraftig ökning de senaste 20 åren

Men prisutvecklingen hänger inte bara ihop med den rådande inflationen. 

De senaste 20 åren är det tydligt att vissa varor sticker ut och drar iväg i pris. Priset på till exempel sill och ägg har de senaste 20 åren näst intill fördubblats och pris på potatis och gravad- och rökt laxfilé har stigit med mer än 100 procent.

Svårt att få ihop matbudgeten? Spara 200 kronor i veckan med enkla knepet

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!