Tio grader och sol – det kan bli vädret på påskafton på flera platser. Arkivbild.
Tio grader och sol – det kan bli vädret på påskafton på flera platser. Arkivbild. - Foto: Hanna Johre/NTB/TT

Fortsatt kallt – men påskvärme på väg

Vårvärmen låter vänta på sig – lite till. Skärtorsdagen och långfredagen väntas bli fortsatt kalla innan temperaturerna vänder uppåt.Det blir inga stora omslag i vädret kommande dagar, säger Niklas Einevik, meteorolog.


Början av april har varit kallare än det normala, med snö och minusgrader i flera delar av landet. Så ser det också ut att fortsätta fram till lördag.

— Vi kommer att se en del snö eller snöblandat regn även på torsdag, bland annat i de västra delarna av Götaland, säger Niklas Einevik, meteorolog vid SMHI.

— Men efter fredag kommer ett högtryck att dominera, om än med en del molnighet. Det är lite svårprognostiserat när det kommer till solchanser, men jag skulle tro att många kommer få soligt väder på påskafton.

Varmast väntas det bli i landets södra delar, med temperaturer på över tio grader från och med lördag. I norra delen av Sverige kan boende vänta sig temperaturer på mellan fem och tio grader – och på vissa platser kan värmen komma redan på fredag.

Niklas Einevik ser chanser till en bestående period av varmare vårväder.

— Man kan säga att temperaturerna kommer stiga under hela påskhelgen till det som är mer normalt för årstiden, säger han.

— Däremot kan nätterna bli fortsatt något kyliga eller kalla, men inte så kalla som de varit. Våren har kommit på många platser, och efter de senaste bakslagen bör den nu kunna avancera över landet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!