Det riskerar att bli en klassfråga när man inte får stöd för syskonförsök, enligt Riksförbundet ofrivillig barnlöshet.
Det riskerar att bli en klassfråga när man inte får stöd för syskonförsök, enligt Riksförbundet ofrivillig barnlöshet. - Foto: Martina Holmberg / TT

Föräldrar får betala för andra barnet själva

Par som kämpar för att få sitt andra barn får betala för vården själva.Man behandlas lite styvmoderligt, säger Hannah Palm, som själv kämpade länge för att få sitt andra barn.


Stora gravidmagar överallt. Mycket tid på sjukhus. Facebook fullt av bebisbilder. Jobbiga turer till parken tillsammans med tvåbarnsföräldrar.

Så beskriver Hannah Palm de fem åren av kamp för att få ett andra barn efter att hennes son föddes. Hon drabbades av fem missfall.

— Man ser syskon leka. Så kommer man till lekdejten ensam med honom. De andra barnen är ett team, han är ensam. Jag kände en sådan längtan, säger Hannah Palm.

"Behandlas styvmoderligt"

Hannah Palm är i dag styrelseledamot i Riksförbundet ofrivillig barnlöshet. Förbundet vill se en utredning kring om man ska kunna få ekonomisk ersättning för syskonförsök.

I dag får par eller ensamstående hjälp med ett begränsat antal IVF-behandlingar eller inseminationer av regionen där de bor för att försöka få sitt första barn. Men försök för att få ett andra barn får man bekosta själva.

— Man behandlas lite styvmoderligt, säger Hannah Palm.

En IVF-behandling kan kosta runt 40 000 kronor. Det riskerar att bli en klassfråga när man inte får stöd för syskonförsök, enligt Riksförbundet ofrivillig barnlöshet.

"Väldigt lyckligt lottad"

Föreningen menar att varje barn som föds är en vinst för samhället, och att kommande skatteintäkter skulle överstiga kostnaden för syskonförsök.

— Samhället kanske inte kan bekosta om någon vill skaffa tio barn. Men jag tror ändå inte att det skulle vara någon fara att släppa en sådan gräns fri. De flesta vill ändå inte ha så många barn, säger Hannah Palm.

Hannah Palm lyckades till slut bli gravid utan IVF. I dag har hon inte bara ett barn – utan fyra stycken.

— Jag är väldigt lyckligt lottad, säger hon.

Hannah Palm, styrelseledamot i Riksförbundet ofrivillig barnlöshet, tillsammans med yngsta dottern Magda.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!