Högt på Turkiets önskelista – fler stridsflyg av typen F-16. Arkivbild.
Högt på Turkiets önskelista – fler stridsflyg av typen F-16. Arkivbild. - Foto: Litauens försvarsdepartement/AP/TT

Sverige i Nato – då får Turkiet "hela tårtan"

Kan amerikanska stridsflygplan ge Sverige grönt ljus i Nato?Efter att ha godkänt Finland kom i veckan beskedet att Turkiet får köpa mjukvara till F-16-planen.Nu får de en liten sockerbit, godkänner de Sverige får de hela tårtan, säger professor Jan Hallenberg.


Fakta: Turerna kring Turkiets stridsflyg

Turkiet har tagit emot totalt 270 stycken F-16-plan sedan landet först anskaffade modellen 1987.

2017 överraskade Turkiet Nato när landet köpte luftvärnssystemet S-400 av Ryssland.

Washingtons svar var att avbryta samarbetet kring och en planerad försäljning av det supermoderna flygplanet F-35 till Turkiet.

Diskussionerna har sedan dess istället handlat om det äldre stridsflygplanet F-16.

Försäljningen måste godkännas av den amerikanska kongressen och utrikesminister Antony Blinken har inte angett någon tidplan för godkännande och leverans.

Turkiet förfogar över totalt 270 stridsflyg av typen F-16 – och vill ha 40 till från USA. Frågan blockeras dock av kongressen och inga besked finns om när jätteaffären kan bli av.

Men i veckan rapporterades om ett mindre paket rörande F-16 till Turkiet. Enligt uppgift ska Turkiet få köpa uppgraderad mjukvara till sin nuvarande flotta av F-16-plan, till ett värde av motsvarande uppemot 2,5 miljarder svenska kronor.

Beskedet presenteras relativt tätt inpå att Turkiet till sist godkänt Finland i Nato. Det är ingen slump, enligt Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap och knuten till Utrikespolitiska institutet.

— Sånt här inträffar inte av tillfälligheter, det är kopplat till Turkiets beteende i övrigt.

— Budskapet är att "det var bra att ni släppte in Finland, men ni får inte det stora paketet förrän ni släpper in Sverige också".

Skicka "positiv signal"

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska syftet ha varit att skicka "en positiv signal" till Turkiet. Dels för godkännandet, men även för att den spända relationen med grannen Grekland på sistone ser ut att ha mjukats upp något.

Affären med de 40 F-16-planen ligger dock fortsatt på is. Den är värd motsvarande över 200 miljarder svenska kronor, och utöver uppdaterade och moderniserade stridsflygplan ingår hundratals bomber och jaktrobotar.

Hallenberg är övertygad om att det större paketet ingår i påtryckningarna från USA:s sida för att få Sverige godkänt.

— Men det kommer inte amerikanska befattningshavare att säga offentligt, att F-16 är en belöning för att Turkiet släppt in Sverige och Finland. Utan man kommer att säga att "det är ett tecken på vår uppskattning av Turkiet som en central allierad" eller något liknande.

Jan Hallenberg, professor emeritus och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik knuten till Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

Inte bara Natointrädet

Men sannolikt är det inte bara det svenska Natointrädet som ligger på bordet i förhandlingarna om nya F-16-plan.

USA vill också ha försäkringar om att Turkiet kommer att lätta på spänningarna med Grekland för gott, avstå från en invasion i norra Syrien samt driva igenom sanktioner mot Ryssland, enligt Reuters.

Detta skulle enligt bedömare eventuellt kunna reta Turkiet, som tidigare uttryckt farhågor om att försäljningen "tas som gisslan" i Natoprocessen och att de amerikanska kraven aldrig tar slut.

Samtidigt har Turkiet också ess i rockärmen, påpekar Hallenberg.

— Om Turkiet inte får F-16 av amerikanarna är risken att de så småningom köper av ryssarna, eller kineserna. Och det vet amerikanerna också. Det är en påtryckningspunkt som turkarna har.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!