Strider rasade i Sudans huvudstad Khartum på lördagen. Arkivbild.
Strider rasade i Sudans huvudstad Khartum på lördagen. Arkivbild. - Foto: Marwan Ali

100 svenskar i Sudan – riksdagen beslutar om evakueringsstyrka

Riksdagen ska i dag ge klartecken för att skicka en väpnad styrka till Sudan. Styrkan ska bistå vid evakuering av svenskar. Utrikesutskottet föreslår att regeringen får mandat att skicka en evakueringsstyrka till Sudan på upp till 400 man.


Utskottsordförande Aron Emilsson (SD) bedömer dock att det kommer att handla om betydligt färre än 400.

Klockan 10.30, ska riksdagens kammare fatta beslut om förslaget. Sammanträdet börjar dock redan klockan 10 för en första bordläggning av förslaget.

Enligt en överenskommelse mellan partierna måste minst 17 ledamöter vara på plats för att ett beslut ska kunna fattas. Sammanträdet kommer att ledas av riksdagens talman Andreas Norlén.

Evakueringsinsats planeras

Att riksdagen extrainkallas beror på att evakueringsinsatsen ska ske snabbt. Utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) meddelade i går att den kan komma att utföras inom 24 timmar efter att riksdagen sagt ja.

I Sudan, där strider rasar mellan två militära falanger, befinner sig cirka hundra svenska medborgare. Evakueringsinsatsen handlar om ambassadpersonalen och deras anhöriga, men även andra svenskar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!