Förre detta utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Förre detta utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Linde försvarar uttalande om vapen till Ukraina

Förra utrikesministern Ann Linde (S) kunde före Rysslands angrepp inte tänka sig att Sverige skulle kunna skicka vapen till Ukraina.Det var ett ytterst rimligt uttalande, säger hon i riksdagens konstitutionsutskott (KU).


Linde har KU-anmälts för ett uttalande i SVT:s Agenda 13 februari 2022. Då sade Linde att hon inte kunde tänka sig att det var möjligt för Sverige med vapenexport till Ukraina med tanke på den strikta vapenexportlagstiftningen.

Den 24 februari angrep Ryssland Ukraina.

Några dagar därefter föreslog den dåvarande S-regeringen riksdagen att bland annat skänka pansarskott till Ukraina.

När Linde frågades ut i KU på torsdagen försvarade hon sitt uttalande i Agenda.

— Det byggde på de erfarenheter av hur regelverket för tillstånd till vapenexport har tolkats under mycket lång tid, säger hon.

Linde hänvisar till att ett lands inblandning i en väpnad konflikt alltid varit ett starkt vägande skäl mot vapenexport.

— Den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina ändrade sedan inte bara vår långvariga praxis på detta område, utan innebar också den största säkerhetspolitiska förändringen i vårt land på 200 år, säger Linde.

— Det finns ett före och ett efter den 24 februari 2022.

Linde understryker också att hon aldrig sagt att lagstiftningen skulle omöjliggöra militärt stöd till Ukraina. Hon påpekar även att hon flera gånger dagarna efter intervjun i Agenda uppgett att det inte finns något förbud för vapenexport till Ukraina.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!