Redan 1 juni kommer Hållbart val-märkningen se annorlunda ut i butik
Redan 1 juni kommer Hållbart val-märkningen se annorlunda ut i butik - Foto: Geir Olsen/TT

Systembolagets förändring – tar bort kritiserade märkningen: "Diskriminering"

Snart ser det annorlunda ut på Systembolagets hyllor. I början av förra året lanserade de sin "Hållbart val"-märkning, men den gröna skyltningen har kritiserats av importörer.


"Hållbart val är Systembolagets egen märkning som gör det enklare för dig att hitta de mest hållbara drycker vi har i sortimentet", skriver Systembolaget på sin hemsida.

För att få klassas som hållbar, och belönas med en grön tumme upp-skylt på hyllan, måste en dryck uppfylla tre kriterier: att den har en miljöcertifierad odling och produktion, en förpackning med lägre klimatavtryck och ett godkänt resultat i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och produktion.

Hållbart val-märkningen har fått kritik

Men den gröna skyltningen har mötts av kritik, och importören Vinonista AB har anmält den till EU-kommissionen. De anser inte att alla leverantörer konkurrerar på lika villkor.

– Du kan i praktiken producera ett vin på en miljöcertifierad gård i Skåne med schysta villkor och köra det till Systembolaget på cykel, och ändå uteslutas för att du använder en vanlig glasflaska. Men petflaskor som skeppas från andra sidan jorden kan få hållbarhetsmarkeringen, säger Martin Wall, vd på Vinonista AB, till Dagens Nyheter och fortsätter:

Det är dessutom bara varor från det fasta sortimentet som kan erhålla hållbarhetsmärkningen.

– Det är den yttersta formen av diskriminering och konkurrenssnedvridning, menar Wall.

Nu ändrar Systembolaget sin Hållbart val-märkning

Nu väljer Systembolaget att ändra Hållbart val-märkningen. 

Enligt uppgifter från deras interna portal för leverantörer, som DN tagit del av, framgår det att man även kommer ta bort den tillhörande tummen upp-symbolen. 

I en skriftlig kommentar till DN skriver Systembolagets pressekreterare Marie Elfstrand att den nya märkningen kommer ha samma kriterier, men vara bättre anpassad till kommande EU-direktiv om hållbarhet.

Den nya, "utvecklade kostymen" kommer finnas i butik från 1 juni och nå e-handeln efter sommaren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!