En ny undersökning visar att en stor del är för monopolet på alkoholförsäljning och vill tillåta gårdsförsäljning av öl och vin
En ny undersökning visar att en stor del är för monopolet på alkoholförsäljning och vill tillåta gårdsförsäljning av öl och vin - Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT & Fredrik Sandberg/TT

Svenska folket vill ha gårdsförsäljning av alkohol – och behålla monopolet

I en ny undersökning gjord av Kantar Sifo visar det sig att en stor andel av svenska folket vill ha monopol på alkoholförsäljning – och samtidigt tillåta gårdsförsäljning av öl och vin, uppger TV4.


I en ny undersökning som är gjord av Kantar Sifo framgår det att svenska folket vill behålla monopolet på alkohol – men kan också tänka sig att gårdsförsäljning tillåts, uppger TV4. 

Svenskarna vill ha monopol på alkoholförsäljning 

Att tillåta gårdsförsäljning av alkohol har varit en het potatis de senaste åren i debatten om statens alkoholmonopol. I undersökningen som gjorts visar det sig att 63 procent av de tillfrågade vill ha kvar Systembolagets monopol på starköl, vin och sprit. Samtidigt visar det sig att 27 procent är ”mycket positiva” till att också tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. 38 procent svarar att de är ”ganska positiva”. 

Resultatet visar alltså att man vill tillåta gårdsförsäljning och samtidigt behålla monopolet – något som både svenskarna och regeringen vill då flera ministrar uttryck en önskan om att tillåta just gårdsförsäljning, där ibland KD:s Ebba Busch. 

Enligt TV4:s politiska kommentator Ann Tiberg arbetar man på att hitta en lösning likt ett visst grannland gjort. 

– Man letar efter en lösning. Finland har klarat av det här. Finland har infört gårdsförsäljning av väldigt specifika produkter som bara finns i Finland, säger hon till TV4. 

Tror på ett mer begränsat förslag i Riksdagen

I samma veva som januariavtalet slöts, tillsattes en separat utredning som skulle se över om det var möjligt att tillåta gårdsförsäljning samtidigt som Systembolagets monopol verkar. Detta är något som den politiska kommentatorn Ann Tiberg inte tror kommer läggas fram som ett förslag i Riksdagen.

Till TV4 berättar hon att hon är tveksam till att det utformade förslaget kommer läggas fram för omröstning, och om något presenteras så är det ett mer begränsat sådant. 

– Jag antar att de kommer lägga fram ett förslag, om de gör det, som är mer begränsat än det förslag som finns i en utredning. Det är vad jag utgår ifrån faktiskt, säger hon till kanalen. 

/
/
/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!