Nu vittnar flera matbutiker om att de måste hålla de finare styckdetaljerna bakom disk
Nu vittnar flera matbutiker om att de måste hålla de finare styckdetaljerna bakom disk - Foto: Claudio Bresciani/Amir Nabizadeh/TT

Ica och Hemköp utsatta för köttligor – tvingas gömma oxfilén: "Ofantliga summor"

Allt fler matbutiker drabbas av organiserade köttstölder. Till Dagligvarunytt vittnar flera handlare om att man tvingats vidta dyra åtgärder för att stoppa tjuvarna.


Kött som stjäls från matbutiker för att säljas vidare i restaurangkök och hos livsmedelsgrossister är ett problem som väntas bli större nu under lågkonjunkturen. 

Brottsligheten, som av polis har beskrivits som organiserad, drabbar flera matbutiker runt om i landet. För att råda bot på problemet vittnar flera handlare om dyra förebyggande åtgärder, som dessutom påverkar försäljningen negativt.

– Vi har grindar vid både ingång och utgång. Det har vi aldrig haft tidigare men nu har nästan alla butiker i storstäder det. Vi lägger ofantliga summor på säkerhet, på kameror, på väktare, både civila och uniformerade. Oxfilé har vi inte framme längre, säger Hemköp-handlaren Johannes Ekström till Dagligvarunytt.

"Vi tvingas välja bort vissa produkter"

Han får medhåll av Thomas Strindeborn, handlare på Ica Maxi i Partille, som gjort flera förändringar i butiken för att undvika stölderna.

– Vi tvingas välja bort vissa produkter, har vissa bakom disk, lägre fyllnadsgrad i diskarna, individuell larmmärkning och ökad butiksbevakning av kontrollanter. Vi har gjort massor, och då går försäljningen av de dyrare köttbitarna brant nedåt, säger han till Dagligvarunytt.

Hans bild är att de som stjäl "inte ska hem och grilla", utan jobbar på beställning åt restauranger och butiker. 

Ica
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!