Tullverket fann en illegal tobaksfabrik. Nu åtalas tre personer
Tullverket fann en illegal tobaksfabrik. Nu åtalas tre personer - Foto: isabell Höjman/TT & Johan Nilsson/TT

Tullverkets enorma tillslag: 800 kilo tobak togs från illegal fabrik

Tullverket har slagit ut en illegal tobaksfabrik i Värmland. Efter underättesleuppgifter kunde man slå till och gripa flera personer. Tullverket fann även över 800 kilo tobak vid tillslaget.


Tullverket har gjort ett enormt tillslag i en fastighet i värmländska Åmotfors. 

Efter att underättelseavdelningen fått information som pekade på att det kunde bedrivas illegal tillverkning av tobak i fastigheten slog man till.

Tagna på bar gärning vid Tullverkets tillslag

I mars slog man till mot fastigheten och lyckades då beslagta över 800 kilo tobak. Vid tillslaget lyckades man även gripa flera personer, varav tre av dem under onsdagen åtalades vid Värmlands tingsrätt. 

I ett pressmeddelande på sin hemsida meddelar Tullverket att man slagit ut den illegala fabriken och att de misstänkta kunde tas på bar gärning. 

– Vi har slagit ut en illegal fabrik som tillverkat stora mängder vattenpipstobak. Vi tog de misstänkta på bar gärning när de lastade vattenpipstobak i en bil utanför fastigheten. Det här är en form av organiserad brottslighet som omsätter stora pengar, säger Fredrik Leijerholt, enhetschef på Tullverket kriminalavdelning i pressmeddelandet.

Misstänks undanhållit över två miljoner

De tre som nu står åtalade är misstänkta för grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara och om de döms riskerar de upp till fyra års fängelse, menar Tullverket. Detta då man uppskattar att skatterna de undanhållit uppgår till över två miljoner kronor. 

– De skatter som de misstänkta undanhållit uppgår till över två miljoner kronor, enbart för den beslagtagna tobaken. Det är stora belopp som staten går miste om. I det här fallet har vi samarbetat mellan våra operativa avdelningar och jag är stolt över alla medarbetare som tillsammans lyckats upptäcka den här verksamheten, avslutar Fredrik Leijerholt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!