Igelkottar hittas med stora blödande sår – veterinären vädjar: "Lider svårt"
Igelkottar med sargade kroppar och sår fulla av larver – det är den senaste tidens verklighet för veterinären Lotta Persson.
– Det enda jag kan göra är att avliva dem, säger hon till Helagotland.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Under våren samsas igelkottar i trädgårdarna tillsammans med människor som vill trimma, gräva och fixa inför sommaren. Men är man inte uppmärksam riskerar man att skada igelkottarna, som äter upp sig inför parningssäsongen under vårmånaderna.
Till Helagotland vädjar nu veterinären Lotta Persson om att fler ska vara försiktiga i sina trädgårdar.
Bara den senaste veckan har hon fått in fem svårt skadade igelkottar med öppna sår och sargade kroppsdelar, vars liv inte gått att rädda.
– De hade stora sår och lider svårt, så det enda jag kan göra är att avliva dem, säger hon till tidningen.
Röjsågen och robotgräsklipparen blir igelkottens största faror
Exakt vad igelkottarna skadat sig på är svårt att veta, men röjsågar och robotgräsklippare är tänkbara orsaker.
Tomtägare bör därför undvika att köra sina självkörande gräsklippare på natten, då igelkottarna är som mest aktiva. Den som ska kapa gräs och sly på marknivå uppmanas också att böja sig ner innan, för att se så inga djur lurpassar i grönskan.
Så hjälper du en skadad igelkott
Det finns möjlighet att rädda en skadad igelkott med värme, mat och vatten. Annars riskerar den att gå en plågsam död till mötes.
– En skadad igelkott angrips ganska snart av fåglar som pickar ut ögonen och flugor som lägger ägg i såren, säger Lotta Persson till Helagotland.
Den som inte är utbildad inom viltrehabilitering får bara vårda en igelkott hemma i 48 timmar. Därefter måste den lämnas över till en utbildad viltvårdare.