Har du en plan för ditt djur om du skulle bli sjuk?
Har du en plan för ditt djur om du skulle bli sjuk? - Foto: Jonas Ekströmer/Johan Nilsson/Martina Holmberg/TT

Därför kan ditt djur säljas – om du hamnar på sjukhus

Vad händer med ditt djur om du hamnar på sjukhus? Det är en fråga som alldeles för få djurägare har svaret på enligt Länsstyrelsen, som nu vill uppmärksamma frågan.


Om du inte har en plan för vad som ska göras med ditt djur om du blir sjuk, kan din fyrbenta vän fara illa, eller i värsta fall behöva säljas. Ändå är det få som har en plan för sina husdjur, om olyckan skulle vara framme.

Experten: Det här får du ALDRIG göra mot din hund

Vad händer med ditt djur om du blir sjuk?

Enligt Länsstyrelsen, som gjort en guide till alla djurägare, är det viktigt att ha en plan. 

1. Prata med personer i din närhet som kanske kan hjälpa dig att ta hand om ditt djur, eller att ta djuret till ett pensionat. Gör detta i förebyggande syfte, innan olyckan är framme.

2. Berätta för sjukvårdspersonalen att du har djur hemma och fråga om de kan hjälpa dig med en lösning. 

3. Gör ett kontaktkort för ditt djur, så att andra vet vad som ska göras om du blir sjuk. Det räcker med en enkel lapp om vilka djur som finns hemma, vem som har nyckel till bostaden och telefonnummer till anhöriga som kan ta hand om djuren.

Därför kan ditt djur säljas om du blir sjuk 

Om det inte finns någon plan för hur djuret ska tas om hand när ägaren är på sjukhus, måste Länsstyrelsen omhänderta det. 

– Vad som händer med djuret beror på i vilket skick det är, om det har varit övergivet en längre tid utan mat och vatten, och om det behöver vård. Om ägaren har åkt in akut och hamnar på sjukhus kort tid lämnas djuret ofta tillbaka efteråt, men om ägaren blir liggande på en vårdinrättning kan det bli så att vi måste sälja djuret, säger Cecilia Öhman, funktionschef på Landsbygdsavdelningen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län till regionens hemsida.

Anledningen till att djuret säljs är att att kostanden kan bli väldigt hög om djuret är placerat på ett pensionat eller djurhem under en länge period. Den kostnaden står nämligen ägaren för, inte staten.

Källa: Länsstyrelsen

Här kan du läsa om hundarna som kostar minst i månaden och vilken ras som är absolut billigast.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!